Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sydney je po drugi puta ovog tjedan pogođen pješčanom olujom koja iz crvene pustinje, što se proteže australskom unutrašnjošću, raznosi pijesak po obali.


Divlji vjetar raznosi pijesak diljem države Queensland i New South Wales cijelu noć, izvještava AFP. Satelitske snimke pokazuju oblake crvene prašine široke 200 kilometara koji se iz središnje Australije protežu prema istočnoj obali. 'U zraku je gomila crvenog pijeska, no nije strašno kako je bilo u srijedu', kažu iz australske meteorološke službe i dodaju kako se stanje u tijekom jutra popravlja.

Vezani članci Slika nije dostupna Podivljala pješčana oluja dan pretvorila u noć Slika nije dostupna Pijesak prekrio grad, bolnice pune

>> VIDEO: Pješčana oluja Australiji prouzročila milijunsku štetu

>> VIDEO: Pješčana oluja zamela Sydney

MIlijun tona prašine ostalo je iza pješčane oluje koja je zahvatila Australiju u srijedu, a stotine ljudi potražilo je liječniku pomoć zbog problema s disanjem. Snažni vjetrovi koji su obilježili rekordno vruć kolovoz podigli su prašinu iz pustinje i uzrokovali pješčanu oluju kakva se, tvrde meteorolozi, ne pamti od 1942. godine. U gradu Broken Hill, koji je najjače pogođen olujom, toliko jer prašine bilo u zraku da je usred dana izgledalo kao da je mrkla noć, piše AFP.