Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatnost je bitna

VIDEO Božićna poruka Edwarda Snowdena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Edward Snowden, bivši NSA-ovac i najpoznatiji svjetski zviždač trenutno, posalo je svijetu svoju božićnu čestitku.

Britanski Channel 4 prenio je božićnu poruku Edwarda Snowdena, u kojoj taj 30-godišnji Amerikanac govori protiv masovnog prćenja i nadzora te pritom citira i Orwella.

Pročitajte i ovo Blagdanske SMS čestitke (Foto: iStock / Getty Images Plus) Blagdanske poruke Nek se mobiteli zažare od ranog jutra: Ovo su najbolje čestitke za Božić! Monsinjor Marin Barišić uputio je Božićnu poruku građanima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 "Žena je slika Božja" Božićna poruka monsinjora Marina Barišića: "Što bi bio Božić bez majke? Praznina. Tama"

Podsjetimo, Snowdena američke vlasti traže zbog curenja stotina tisuća tajnih dokumenata o masovnom nadzoru i prisluškivanju, a mediji i javnost mu priznaju kako je pokrenuo potrebnu javnu raspravu o masovnom nadziranju od strane svjetskih vlada u ovom digitalnom dobu.

Snowden: Za mene je misija ispunjena, pobijedio sam

Evo i transkripta njegove božićne poruke, koju možete pogledati i u niže priloženom videu.

"Bok i Sretan Božić svima. Čast mi je što imam priliku pričati s vama i vašim obiteljima.

Nedavno smo otkrili kako su naše vlade, radeći u dosluhu, napravile sustav masovnog nadzora na svjetskoj razini, promatrajući sve što radimo.

Britanac George Orwell upozorio nas je na opasnosti takve informacije. Kolekcija u njegovoj knjizi, mikrofoni i video kamere te TV-i koji nas promatraju, ne predstavlja ništa usporedno s onim što danas imamo. Imamo senzore u vlastitim džepovima, koji nas prate gdje god da idemo.

Razmislite što to znači za privatnost prosječne osobe. Dijete rođeno danas odrasti će bez ikakve spoznaje o privatnosti. Nikad neće znati što to znači imati privatni trenutak za sebe, nezabilježenu, neanaliziranu misao. To i jest problem, jer privatnost je bitna. Privatnost je ono što određuje nas same i ono što želimo biti.

Razgovor koji se odvija danas odredit će količinu povjerenja kju možemo dati tehnologiji koja nas okružuje i vladama koje tu tehnologiju reguliraju. Treba podsjetiti vlade da ako doista žele znati kako se osjećamo, pitanja su uvijek jeftinija od špijuniranja.

Za sve one koji ovo slušaju tamo negdje, hvala vam i Sretan Božić".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene