Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajno testiranje

VIDEO Evo kako će NATO otkrivati bombaše samoubojice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljene su snimke nove NATO-ove tehnologije u borbi protiv terorizma. Riječ je o metodi koja će, bez zadržavanja i pregleda svih putnika javnog prijevoza, lako otkrivati bombaše samoubojice, čak i u masi ljudi.

Tajnim testiranjem u jednoj od europskih podzemnih željeznica pokazali su kako će se eksplozivi detektirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija teške ozljede UZNEMIRUJUĆE Snimka brutalnog premlaćivanja u Splitu: Mladić koji je zbog udaraca šakama i nogama zadobio teške ozljede mozga i dalje se bori za život Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Eksploziv na jednom čovjeku aktivirao je alarm. Srećom, riječ je samo o tajnom testiranju nove tehnologije za pronalazak eksploziva na daljinu. Bombaši samoubojice trebali bi se otkrivati bez kontrolnog pregleda, i u masi ljudi.

'Riječ je o nenametljivoj metodi. Za nju ne trebate pregled, ne trebate zadržavati ostale putnike. Vi vidite sumnjive stvari u daljini dok se ostali dio prijevoza normalno nastavlja', rekao je Jamie Sea iz NATO-a.

>> VIDEO NATO će elektromagnetskim zrakama zaustavljati bombaše samoubojice

Terorističke mete frekventna su mjesta poput podzemnih željeznica. Napadi na London, Madrid i Moskvu izvedeni su upravo na sustavu javnog prijevoza. 'U to vrijeme javni je prijevoz bio slabije zaštićen od zračnog. I zato smo odlučili razviti tehnologiju koja bi zaštitila i ovakav tip infrastrukture', rekao je Pierre Charrue.

No, projekt koji je do sada stajao 4,8 milijuna eura, trebao bi se prilagoditi svim potencijalno kritičnim metama. Sigurnosne mjere i inače su povećane nakon terorističkih napada. Zahvaljujući novoj tehnologiji, putnici će sigurnije moći osjećati i u zračnim lukama, čak i prilikom ovakvih gužvi.

Projekt zajedničkim snagama već tri godine razvijaju NATO i Rusija. 'Ovo je izvrstan primjer međunarodne suradnje jer teroristička prijetnja problem je u cijelom svijetu', rekao je Mikhail Korolev, glavni inženjer.

Sigurnosne kamere, policijski psi, skeneri - samo su neki od načina kako se svijet bori protiv terorizma. S ovakvim projektom, idu nekoliko koraka dalje. 'Ovakva visoka tehnologija dovest će do smanjenja terorističkih napada, to je ono što ljudi očekuju i za što će nam biti zahvalni', rekao je Dimitry Rogozin, ambasador. Stručnjaci vjeruju da bi ovime mogli stati na kraj jednom od gorućih problema 21. stoljeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene