Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesmrtonosan uređaj

VIDEO NATO će elektromagnetskim zrakama zaustavljati bombaše samoubojice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO razvija uređaj koji je namijenjen zaustavljanju vozila bombaša samoubojica prije nego oni dosegnu zacrtanu metu. Uređaj je u potpunosti bezopasan za ljude.

Nije slučajno da se istraživanje i konstrukcija uređaja koji zaustavlja bombaše samoubojice u vozilima, odvijala baš u Norveškoj, koja je u ljeto 2011. doživjela najgoru tragediju od Drugog svjetskog rata, kad je Anders Behring Breivik aktivirao autobombu postavljenu pored zgrede premijerovog ureda u Oslu, pri čemu je poginulo osam osoba, a preko stotinu ih je bilo ranjeno.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom

>> Afganistan: Bombaš na magarcu ubio trojicu NATO-ovih vojnika

Uređaj je uspješno testiran protiv automobila, plovila te robotskog vozila. Funkcionira tako da proizvodi elektromagnetsku zraku visoke jakosti, koja ometa sve upravljačke funkcije u vozilu te gasi motor. Sve navedeno možete vidjeti i u priloženom videu.

Uređaj je efektivan i protiv bombi koje se aktiviraju daljinskim putem te u ometanju radio signala, prenosi popsci.com.

Testiranja završavaju iduće godine tako da su informacije o tehnološkim aspektima uređaja zasad nedostupne. Isto tako, u videu je napravljen svakodnevni test na automobilu u gotovo 'laboratorijskim' uvjetima i bez gradske vreve. Prava opasnost bila bi da se ugasi krivi automobil pa da dođe do prometne gužve ili nesreće, što bi automatski ugrozilo civile.

S druge strane, alternativa zaustavljanju jurećih automobila su meci, a to je kudikamo opasnije od bilo kakvog gašenja automobila u gradskoj gužvi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene