Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voditelj misije Vijeća sigurnosti UN-a na Kosovu belgijski veleposlanik Johan Verbeke izjavio je novinarima u petak u Prištini da je pitanje Kosova veoma delikatno i da se zbog toga članovi Vijeća sigurnosti moraju točno informirati o stanju na Kosovu prije donošenja odluke o njegovu konačnom statusu.


Petnaestočlano izaslanstvo Vijeća sigurnosti razgovaralo je tijekom prijepodneva s predsjednikom kosovskog parlamenta Kolom Berishom i predstavnicima parlamentarnih skupina te s premijerom Agim Cekuom i
članovima kosovske vlade.

Vezani članci Pucnjava na Kosovu Pucnjava na Kosovu: Muškarac pobjegao iz policijske postaje, policijac ga ranio u rame Slika nije dostupna Opća skupština UN-a konsenzusom prihvatila rezoluciju o Kosovu

"Mi smo ovdje da raspravljamo sa svim zajednicama na Kosovu i s kosovskim čelništvom. Na pragu smo značajnijih odluka koje treba donijeti Vijeće sigurnosti i želimo biti potpuno informirani kako bismo djelovali u vezi s delikatnim pitanjem Kosova", rekao je Verbeke.

Američki veleposlanik pri UN-a Zalmay Khalilzad rekao je da je rješavanje statusa Kosova pitanje tjedna.

"Vidim da je postignut ogromni napredak na Kosovu i ja na tome čestitam lokalnim vlastima i međunarodnoj zajednici na Kosovu", izjavio je američki veleposlanik, čija zemlja podupire plan Marttija Ahtisaarija o nadziranoj neovisnosti Kosova.

I francuski veleposlanik pri UN-u Jean Marc de la Sabliere rekao je da je impresioniran angažiranjem Prištine na provedbi prijedloga Ahtisaarijeva plana, posebno na zaštiti manjinskih zajednica na Kosovu.

Izaslanstvo Vijeća sigurnosti UN-a će u subotu poslije podne na kraju posjeta Kosovu održati službenu konferenciju za novinare.