Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Venezuela: Studentski prosvjedi protiv Chavezove reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća studenata prosvjedovalo je u četvrtak u Caracasu protiv ustavne reforme venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, koja bi mu omogućila neograničen broj predsjedničkih mandata, a trebala bi uspostaviti socijalističku državu, izvijestila je agencija France Presse.

Prosvjednici su prošetali prijestolnicom sve do Nacionalnog izbornog vijeća (CNE) koje je zaduženo da o tom pitanju provede referendum 2. prosinca.

Pročitajte i ovo Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Zveckanje oružjem Moguć rat, a Rusija i SAD već odabrali strane: "Nikada se nećemo pokoriti imperiju" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

- Neće nam oduzeti pravo da prosvjedujemo, uzvikivali su studenti koji traže od izbornog povjerenstva da odgodi referendum za dva mjeseca kako bi se u zemlji provela raspra, kao i da zajamči tajnost glasovanja.

Prema novom ustavu Chavez se može neograničen broj puta kandidirati na predsjedničkim izborima. Državni poglavar, koji je ponovo izabran u prosincu prošle godine, nedavno je uveo i odredbu o "iznimnom stanju" tijekom kojega se ne bi primjenjivalo pravo na obavješćivanje.

Venezuelski parlament koji je zbog bojkota oporbe potpuno odan vlasti, prošlog tjedna je odobrio ustavnu reformu i tako omogućio održavanje referenduma.

Prije nekoliko mjeseci studenti su već bili pokrenuli prosvjede
protiv vlasti zbog ukidanja oporbenog kanala Radio Caracas Television (RCTV), kojemu vlada nije htjela produžiti licenciju zbog pružanja potpore neuspjelom državnom udaru na Chaveza 2002.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene