Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veliko nevrijeme u italiji

Petero ljudi poginulo, zatvorene škole, a stiže nova kiša

Poplava izazvana obilnim pljuskom u Veneciji (Foto: AFP)
Poplava izazvana obilnim pljuskom u Veneciji (Foto: AFP) Foto: Afp
Val lošeg vremena koji je u nedjelju zahvatio Italiju odnio je u ponedjeljak pet života i prouzročio zatvaranje mnogih škola, a voda je u Veneciji dosegnula rekordnu razinu.

Dvije osobe su izgubile život kada se drvo srušilo na njihov automobil nedaleko od Rima, a jedna je osoba na sličan način poginula u Terracini, na obali južno od Rima. Mladić je poginuo kada je na njega palo drvo nasred ulice u okolici Napulja, priopćile su vlasti. Jedna starija osoba je smrtno stradala od pada komada pročelja na sjeverozapadu, blizu Savone.

Pročitajte i ovo Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..." Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

U Veneciji je "acqua alta" (visoka voda) u ranim poslijepodnevnim satima dosegnula 156 cm, razinu kada drveni mostići koji u slučaju poplave omogućuju da se hoda po suhu više nisu sigurni.

Trgu svetog Marka nekoliko sati se nije moglo pristupiti pa su se mnogi turisti odlučili uzeti djecu na ramena i hodati kroz vodu koja im je bila preko koljena. U nedjelju su gradske vlasti morale izmijeniti rutu maratona kojega se dio ipak trčao kroz vodu.

Ovo je šesti put u novijoj povijesti grada da je "acqua alta" premašila 150 cm: 1951. je bila 151 cm, 1979. 166 cm, 1986. 159 cm, 2008. 156 cm i u studenom 1966. rekordna 194 cm.

Gotovo čitava Italija u stanju pripravnosti

Osim u Veneciji, stanje pripravnosti je proglašeno za gotovo čitavu Italiju: crvena uzbuna na sjeveru (Ligurija, Lombardija, Veneto, Furlanija i Trentino) i u Abruzzu te narančasta na dobrom dijelu ostatka poluotoka i na Siciliji.

Sve škole u Venetu su zatvorene, kao i u Rimu, Genovi, Messini (Sicilija) i u mnogim gradovima u Pijemontu i u Toskani. Škole u prijestolnici bit će zatvorene i u utorak, odlučila je tamošnja gradska vlast.

U dijelu gorja na sjeveru Veneta od subote je palo više od 400 mm oborina, a prognostičari najavljuju novu kišu.

Vatrogasci su diljem zemlje imali stotine intervencija. Zasad pristižu informacije o nekoliko ozlijeđenih, najčešće u padu drveća. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene