Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogromna mrlja

Velika opasnost prijeti Crvenome moru: Izlije li se teret moglo bi doći do katastrofe

Crveno more - 5
Crveno more - 5 Foto: AFP
Crvenom moru prijeti velika opasnost nako što su Hutiji pogodili tanker koji prevozi gnjojivo. Na površini je vidljiva velika mrlja od nafte, a postoji opasnost i od izlijevanja ostalog tereta.

Američka vojska je posljednjih tjedana pokrenula val napada na područja koja drže Huti u Jemenu kao odgovor na njihove napade na brodske rute u Crvenom moru. Jedan od njih, na brod pod zastavom Belizea ranije ovog mjeseca izazvao je naftnu mrlju dugu 29 kilometara, priopćila je američka vojska u subotu. Upozorili su i na opasnost od izlijevanja tereta gnojiva s broda.

Rubymar, britanski teretni brod kojim upravlja Libanonac, napadnut je 18. veljače dok je plovio kroz tjesnac Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev, priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a. Raketni napad prisilio je posadu da napusti brod koji je prevozio je više od 41.000 tona gnojiva, stoji u priopćenju, koje prenosi Euronews.

Pročitajte i ovo Zelesnki, Meloni, von der Leyen, Croo Dvije godine Dvije godine Ukrajinci žive u paklu rata, Zelenski poručuje: "Pobijedit ćemo i to će biti najbolji dan u našim životima"

Plovilo je pretrpjelo znatnu štetu koja je dovela do curenja, a brodski teret bi mogao izliti u Crveno more i pogoršati ovu ekološku katastrofu. "Houtiji nastavljaju pokazivati zanemarivanje regionalnog utjecaja svojih neselektivnih napada, prijeteći ribarskoj industriji, obalnim zajednicama i uvozu zaliha hrane", stoji u priopćenju.

Oslanjajući se na satelitske snimke pogođenog broda Planet Labs PBC, Associated Press je izvijestio u utorak da brod ispušta naftu u Crveno more. Jemenska međunarodno priznata vlada pozvala je u subotu druge zemlje i organizacije za zaštitu mora da se brzo pozabave naftnom mrljom i spriječe značajnu ekološku katastrofu.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojemu je ubijen 22-godišnjak u Splitu - 4 Napala ga braća narkomani Splićani u šoku nakon ubojstva mladog nogometaša: "Ta braća bi dosađivala, tražila euro, viđali smo tu i Zavadlava"

U priopćenju je vlada, koja sjedi u južnom gradu Adenu, rekla da brod ide prema otočju Hanish, jemenskom arhipelagu u južnom Crvenom moru.

Odvojeno, je američka vojska priopćila da je u petak pokrenula napade na područja pod kontrolom Hutija u Jemenu, uništivši sedam mobilnih protubrodskih krstarećih projektila koji su bili spremni za lansiranje prema Crvenom moru.

Napade se opisuje kao samoobranu, poručivši da su projektili predstavljali neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene