Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBEĆALA SMANJENJE POREZA

Završio ''najdulji razgovor za posao u povijesti'': Liz Truss je nova Željezna Lady

Liz Truss
Liz Truss Adrian DENNIS / AFP
Aktualno Galerija Liz Truss Liz Truss Foto: SUSANNAH IRELAND / AFP Liz Truss Liz Truss Foto: ADRIAN DENNIS / AFP Liz Truss Liz Truss Foto: Adrian DENNIS / AFP Liz Truss Liz Truss Foto: Adrian DENNIS / AFP +0 Liz Truss Galerija 1/5 >>
Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Liz Truss bit će nova britanska premijerka, koja sjeda u užareni stolac bivšeg premijera Borisa Johsona dok se zemlja bori sa sve većom krizom vrtoglavog rasta troškova života.

Mnistrica vanjskih poslova 47-godišnja Liz Truss i njezin suparnik, bivši ministar financija Rishi Sunak proveli su ljeto prikupljajući podršku među članovima Konzervativne stranke, koji su na današnjem glasanju donijeli konačnu odluku.

Truss je dobila 57 posto glasova konzervativaca, a Sunak 43 posto, objavio je Graham Brady, koji je bio zadužen za organizaciju internog glasanja nakon što je početkom srpnja Boris Johnson podnio ostavku. Izlaznost je bila 82,6 posto.

"Kampanju sam vodila kao konzervativka i vladat ću kao konzervativka. Prijatelji, moramo pokazati da ćemo to učiniti u sljedeće dvije godine", rekla je nakon što su objavljeni rezultati.

"Predstavit ću hrabar plan za smanjenje poreza i rast našeg gospodarstva. Ispunit ću sve što se tiče energetske krize, baveći se računima ljudi za energiju, ali i rješavajući dugoročne probleme koje imamo u opskrbi energijom", dodala je.

Truss je zahvalila svom prethodniku Borisu Johnsonu kojeg je nazvala prijateljem: '"Borise, zbog tebe je proveden Brexit. Slomio si Jeremyja Corbyna. Pustio si cjepivo i suprotstavio se Vladimiru Putinu. Cijene te od Kijeva do Carlislea".

"Donijet ćemo veliku pobjedu Konzervativnoj stranci 2024.", poručila je nova čelnica torijevaca, koja je i u svojem govoru ponovila da je bila riječ o ''najduljem razgovoru za posao u povijesti''.

Tko je žena koja će postati treća britanska premijerka?

Ovom pobjedom Truss će postati treća britanska premijerka nakon Therese May i Margaret Thatcher.

Ta 47-godišnjakinja stalno je bila ispred 42-godišnjeg Sunaka u anketama među procijenjenih 200.000 torijevaca s pravom glasa.

Utrka za vodstvo počela je u srpnju nakon što je Boris Johnson najavio ostavku nakon niza skandala i ostavki dužnosnika svoje vlade.

Glasovanje poštom i putem interneta zaključeno je u petak nakon osam tjedana kampanje koju je Truss opisala za BBC kao "najdulji razgovor za posao u povijesti".

Međutim, glasovanje možda ne odražava opće javno mnijenje iako Truss, a što je kazala i u svojem današnjem govoru, smatra suprotno.

Anketa YouGova krajem kolovoza pokazala je da 52 posto smatra da bi Truss bila "loša" ili "užasna" premijerka.

Četrdeset i tri posto reklo je da joj "uopće" ne vjeruje da će se nositi s gorućim problemom rasta troškova života.

Liz Truss Liz Truss Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Britanci se suočavaju s užasnom krizom

Pobjednica se suočava s "najgorim stanjem za novog premijera od Thatcher", piše The Sunday Times.

Britaniju je pogodila najgora kriza troškova života u generacijama, s dvoznamenkastom porastom inflacije i skokom cijena energije zbog ruskog rata u Ukrajini.

Prema anketama milijuni Britanaca kažu da će s računima koji će porasti za 80 posto od listopada i još više od siječnja biti suočeni s bolnim izborom između prehrane i grijanja ove zime.

"Ako budem izabrana za premijera, odmah ću djelovati u vezi s računima i opskrbom energijom", rekla je Truss za BBC u nedjelju, odbivši dati detalje.

"U roku od tjedan dana pobrinut ću se da bude objavljeno kako ćemo se nositi s tim pitanjem", dodala je.

Truss je vodila kampanju na obećanju da će smanjiti poreze i dati prednost gospodarskom rastu, baš u trenutku kada se predviđa da će Britanija ući u recesiju kasnije ove godine.

U nedjelju je rekla da će "unutar mjesec dana predstaviti potpuni plan o tome kako ćemo smanjiti poreze" i "pokrenuti britansko gospodarstvo".

Ankete pokazuju javnu potporu prijevremenim općim izborima, a konzervativci se suočavaju s rastućim izazovom da zadrže svoju 12-godišnju vlast.

Liz Truss Liz Truss Foto: SUSANNAH IRELAND / AFP

Nekada je bila protiv Brexita, a lansiranje nuklearnih projektila ne bi joj bio problem

Truss je postala ministrica vanjskih poslova prije godinu dana nakon što je obnašala niz visokih dužnosti u ministarstvima uključujući obrazovanje, međunarodnu trgovinu i pravosuđe.

Započela je svoj politički put kao tinejdžerka, članica centrističkih Liberalnih demokrata prije nego što je prešla u desničarske konzervativce.

Godine 2016. vodila je kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, ali je brzo promijenila lojalnost kada su Britanci podržali Brexit.

Svojim smislom za odijevanje i sklonostima fotografiranju - poziranje u tenku u Estoniji i nošenje krznene kape u Moskvi - priskrbilo joj je usporedbe s torijevskom ikonom Thatcher.

Njezin ponekad ukočeni stil postao je vidljivo opušteniji, a saveznici su pokušali umekšati njezin imidž, otkrivajući njezinu ljubav prema karaokama i druženjima.

Međutim, mnogi su ostali ipak pomalo zapanjeni kada je prošloga mjeseca u jednoj od debata otkrila da je iako bi rezultat bio globalno uništenje spremna pokrenuti lansiranje nuklearnih projektila s britanskih podmornica Trident.

''Mislim da je to važna dužnost premijera i spremna sam to učiniti'', pisao je Independent.

Objava dužnosnika Konzervativne stranke u ponedjeljak o tome tko će preuzeti vodstvo pokreće lanac događaja.

U utorak će Johnson održati oproštajni govor u Downing Streetu.

Potom će službeno podnijeti ostavku kraljici Elizabeti II., nakon čega će ona pozvati njegova nasljednika/nasljednicu da formira novu vladu.

Pročitajte i ovo Liz Truss VODI U ANKETAMA Britanski konzervativci biraju čelnika: Hoće li poznata ministrica naslijediti Johnsona?
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VEĆA PODRŠKA UKRAJINI Britanska ministrica vanjskih poslova u Sarajevu: "Ne smijemo sada skinuti nogu s gasa"

Prvi put u svojoj vladavini 96-godišnja monarhinja će imenovati premijera u svojem škotskom utočištu, Balmoralu, umjesto u Buckinghamskoj palači u Londonu.

To se događa jer je kraljica imala problema s kretanjem i bila je prisiljena otkazati brojne javne nastupe.

Sljedeći premijer bit će 15. otkako je kraljica preuzela prijestolje,  a ovo je popis stanovnika Downing Streeta 10 otkad je Elizabeta došla na tron 1952. godine.

  • Winston Churchill (konzervativac, 1951-55)
  • Anthony Eden (konzervativac, 1955-57)
  • Harold Macmillan (konzervativac, 1957-63)
  • Alec Douglas-Home (konzervativac, 1963-64)
  • Harold Wilson (laburist, 1964-70)
  • Edward Heath (konzervativac, 1970-74)
  • Harold Wilson (laburist, 1974-76)
  • James Callaghan (laburist, 1976-79)
  • Margaret Thatcher (konzervativka, 1979-90)
  • John Major (konzervativac, 1990-97)
  • Tony Blair (laburist, 1997-2007)
  • Gordon Brown (laburist, 2007-2010)
  • David Cameron (konzervativac, 2010-16)
  • Theresa May (konzervativka, 2016-19)
  • Boris Johnson (konzervativac, 2019-22)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene