Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VEĆA PODRŠKA UKRAJINI

Britanska ministrica vanjskih poslova u Sarajevu: "Ne smijemo sada skinuti nogu s gasa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska šefica diplomacije Liz Truss u službenom je posjetu BiH. Truss namjerava mobilizirati sto milijuna dolara investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, putem plana investicijskog partnerstva.

Liz Truss je u četvrtak boravila u službenom posjetu BiH, a nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković novinarima je izjavila kako želi da Britanija bude predvodnica u osiguravanju mira kako se zločini poput opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici nikada više ne bi ponovili.

"Prijetnje Rusije povratkom u mračne dane moraju biti zaustavljene", kazala je Truss dodajući kako je jasno vidljivo i rusko miješanje u unutarnje poslove BiH.  Istaknula je kako je sada najvažnije pomoći Ukrajini, a ujedno biti siguran da će Putin izgubiti rat koji je započeo te da Rusija više nikada neće moći predstavljati prijetnju miru.

Strašnim je ocijenila pokušaj Rusije da glad koristi kao oružje te je poručila kako Putin mora ukinuti blokadu izvoza ukrajinskog žita kao i da ne dolazi u obzir bilo kakvo ukidanje sankcija Rusiji ili "dodvoravanje koje bi Putina učinilo jačim".

Vlada Borisa Johnsona uvela je ranije ove godine sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović označivši ih odgovornima za provedbu politike kojom se podriva Daytonski sporazum i prijeti secesijom RS.

Truss je u četvrtak rekla kako će se s takvim kaznenim mjerama nastaviti protiv svih onih koji podrivaju mir i stabilnost u BiH. Kazala je i kako se izbori u listopadu motraju održati po postojećim pravilima.

Kazala je i kako se izbori u listopadu motraju održati po postojećim pravilima.

U govoru pred Oružanim snagama BiH u Sarajevu, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je izjavila: "Ne smije biti popuštanja pred ruskom agresijom. Na nju se mora odgovoriti snagom. Ne smijemo dozvoliti da se prolongirani i sve bolniji sukob razvije u Ukrajini. Moramo biti neumoljivi u osiguranju pobjede Ukrajine putem vojne pomoći i sankcija. Ne smijemo sada skinuti nogu s gasa", navodi Radio Sarajevo.

Kako izvještavaju mediji u BiH, Truss je najavila planove Ujedinjenog Kraljevstva da produbi svoje sigurnosno i ekonomsko partnerstvo s BiH, unatoč secesionističkim i ruskim pokušajima destabilizacije zemlje. Najavla je i svoj cilj mobilizacije sto milijuna dolara investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, putem partnerske agende Britanskih međunarodnih investicija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna protiv sankcija Rusiji Dodik zaziva raspad države: "Vrijeme je za mirni razlaz Bosne i Hercegovine"

Pročitajte i ovo Charles Michel s čelnicima BiH Probao i ćevape Predsjednik Europskog vijeća završio posjet BiH: Ništa o izmjeni izbornog zakona

Osvrćući se izravno na pitanje secesionizma u samoj BiH, nakon sankcioniranja dvoje političara, Truss je rekla:

"Budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti i samoopredjeljenju, u jačem partnerstvu sa NATO-om i zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva", zaključuju BiH mediji.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene