Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

SUDBINA NAJPOZNATIJEG ZVIŽDAČA

Velika Britanija donijela odluku o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska Vlada odobrila je u petak nalog o izručenju osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama.

Julian Assange najvjerojatnije će imati mogućnost ulaganje žalbe na odluku o izručenju koju je u petak donijela britanska Vlada. U SAD-u bi mu se trebalo suditi zbog optužbi za špijunažu.

Pravni stručnjaci kažu kako je još uvijek otvoren put za podnošenje žalbe, na koju ima pravo idućih 14 dana.

Assange je optužen 2019. godine u Sjedinjenim Državama prema Zakonu o špijunaži zbog objave tajnih vladinih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku na WikiLeaksu 2010.

Dokumenti objavljeni na WikiLeaksu otkrili su da je američka vojska ubila stotine civila u neprijavljenim incidentima u Afganistanu te da da su iračke snage tijekom rata u Iraku ubile 66.000 civila i mučile zatvorenike.

Tijekom dugotrajne pravne bitke protiv njegova izručenja, Assange je boravio u pritvoru u zatvoru Belmarsh u Londonu, gdje je proveo skoro tri godine.

Žalbeni postupak na odluku državne tajnice Priti Patel može potrajati mjesecima, navodi New York Times.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna gotovo tri godine u zatvoru Julian Assange se može žaliti britanskom Vrhovnom sudu u vezi izručenja SAD-u

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna mračna ostavština Assangeova partnerica Bidena da odbaci optužbe za špijunažu: "Ovo je gore od licemjerja"

Nakon što iscrpi svoje mogućnosti na britanskim sudovima, Julian Assange bi se mogao pokušati žaliti Europskom sudu za ljudska prava, iako je još uvijek nejasno kolike su njegove ovlasti nad odlukom Britanije nakon njezina izlaska iz Europske unije. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene