Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljska tragedija

Većina poginulih identificirat će se tek DNK analizom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek 14 žrtava tragične nesreće moći će identificirati njihove obitelji, izjavila je poljska ministrica zdravstva, Ewa Kopacz.

Ministrica je izjavila da će drugih 20 tijela moći identificirati forenzičari, dok će za ostale biti potrebna DNA analiza. Rodbina stradalih doputovala je u Moskvu kako bi prepoznala ostatke svojih najmilijih. Ruski mediji javljaju da je identifikacija žrtava počela, a mogla bi potrajati tri do četiri dana. Poljska vlada najavila je da će pristup javnosti lijesu Kaczynskog u predsjedničkoj palači u Varšavi biti omogućen u utorak, prenose Ria novosti. U nesreći je poginulo 96 ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Poljski istražitelji su na mjestu nesreće kako bi donijeli vlastitu procjenu. 35 ih je u Moskvi gdje se nalaze tijela poginulih, a 27 stručnjaka se nalazi na mjestu nesreće, prenosi Belfast Telegraph. Ruski ministar transporta, Igor Levitin, rekao je da je crna kutija u dobrom stanju te da istražitelji u Moskvi skupljaju informacije o kobnom letu. Postavlja se pitanje da li je možda poljski predsjednik naredio slijetanje kako njihova delegacija ne bi zakasnila na svečanost.

>> Kontrolor leta pričao je na ruskom, a ne na engleskom?

>> VIDEO: Poljska u suzama dočekala tijelo Kaczynskog

Ovakve sumnje ne iznenađuju jer je poljski predsjednik u kolovozu 2008., tijekom kratkog rata između Rusije i Gruzije, na letu prema glavnom gruzijskom gradu naredio pilotu da slete unatoč opasnim uvjetima. Pilot je to odbio i preusmjerio let prema Azerbejđanu. Kaczynski je pilotu zaprijetio da će biti kažnjen za svoj postupak. 'Ako je netko odlučio postati pilot, ne smije biti bojažljiv', rekao je Kaczynski, a prenosi The Detroit News. Pilot nije bio kažnjen, naprotiv, odlikovan je.

Pogreb Kaczynskog vjerojatno iduće subote

Pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog vjerojatno će biti iduće subote, objavila je Gazeta Wyboreza na svojoj internetskoj stranici. 'Vlada predviđa državnički pogreb za subotu', objavljeno je na spomenutoj internetskoj stranici. Odluka ruskog premijera Vladimira Putina da osobno isprati lijes s posmrtnim ostatcima poljskog predsjednika iz Smolenska ostavilo je dobar dojam na Poljake.

Elzbieta Jakubiak, zastupnica stranke Pravo i pravda (PiS) i bivša šefica kabineta predsjednika Kaczynskog, najavila je mogućnost da se pogreb organizira u dva dana, subotu i nedjelju. Objasnila je da konačna odluka nije donesena jer se čeka da se tijela svih poginulih prebace u Poljsku. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Poljska zahvalila Rusiji na pomoći i pažnji u vezi s nesrećom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene