Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Potraga za mladim Splićaninom Matejem u Beogradu nastavljena duboko u noć. Menadžerica kluba: "Zatvorili smo kad je nestao"

Aktualno Galerija Snimke nadzornih kamera - 2 Snimke nadzornih kamera - 2 Foto: DNEVNIK.hr Snimke nadzornih kamera - 1 Snimke nadzornih kamera - 1 Foto: DNEVNIK.hr Snimke nadzornih kamera - 4 Snimke nadzornih kamera - 4 Foto: DNEVNIK.hr Snimke nadzornih kamera - 3 Snimke nadzornih kamera - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Slobodan Mišković Galerija 1/6 >>
Ni u utorak nisu pronađeni čvrsti tragovi koji bi razjasnili nestanak mladog Splićanina Mateja Periša u Beogradu. Potraga traje već danima, a u akciju su uključeni svi rodovi policije.

Nastavlja se potraga za 27-godišnjim Matejem Perišem iz Splita, koji je nestao u Beogradu.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

23:13 Večernje novosti pišu da je Matej Periš nakon nestanka navodno neko vrijeme proveo i u "Španjolskoj kući". Riječ je o polusrušenom objektu u Ulici braće Krsmanović u naselju Savamala. Ti navodi nisu potvrđeni, pa ih treba uzeti s rezervom, kao i dobar dio objava u tamošnjim medijima, koji kalkuliraju o Matejevu ponašanju i kretanju iako pouzdanih dokaza još nema.

23:01 ''Nema novih promjena. Policija i dalje tapka u mraku, nema tragove koji bi doveli do otkrića gdje se nalazi 27-godišnji Matej. Danas je bilo burno. Bile su sve vrste policijskih rodova, od žandarmerije, bili su ronioci, posebnim čamcima su policajci obilazili sa sonarima riječko korito.

Zasad bez uspjeha traje petodnevna potraga. Oglasio se i MUP Srbije. ''U odnosu na svoja dosadašnja priopćenja, MUP Srbije dosta šturo daje informacije. Čuo sam se maloprije s glasnogovornicom MUP-a i kazala je da velik broj policajaca radi na njegovom pronalasku. No, s kim obavljaju razgovor - ne žele potvrditi.

Neslužbeno su nam rekli da su obavili razgovore s njegovim prijateljima, koji su se vratili u Hrvatsku. Potraga se u Beogradu, osim na rijeci Savi, preselila i nizvodno nekoliko stotinjaka metara prema Dunavu. I sada su tamo policijske rotirke i čamci. Pitanje je što sada, u ovim kasnim satima, uopće mogu pronaći'', izvijestio je reporter Domagoj Mikić u Večernjim vijestima Dnevnika Nove TV.

22:50 Zorica Šestović, menadžerica kluba Magacin u Beton hali, koji se nekada nazivao Gotik, rekla je za novinare Slobodne Dalmacije: "U blizini Splićana bila je i jedna ekipa iz Zadra, rekli su da su se baš lijepo proveli svi. Sutradan kad su čuli za nestanak i oni su bili ovdje. Ulazi se samo uz rezervaciju, ali ako klub nije dovoljno popunjen, može se ući i bez nje. Koliko znam, momci iz Splita nisu imali rezervaciju.

Nije bilo stvarno nikakvih problema s njima. Omladina kao omladina. To što se proširilo negdje da ih je redar upozoravao su čiste gluposti te insinuacije. To je valjda rekao jedan od tih momaka. Ja u to ne vjerujem. Jer naše osiguranje stoji vani, imamo četiri momka. Bitno je i to uvijek gledamo da nitko ne unese neko oružje."

Kazala je da su klub zatvorili kad je Matej nestao. "Bilo bi glupo da u ovoj situaciji radimo i veselimo se dok ne znamo što se dogodilo s momkom."

20:26 Iznajmljivač stana u Beogradu ispričao je kako je izgledao Matejev dan prije nestanka. "Pričao je o Splitu i kako vozi brodiće s turistima." >>Opširnije

20:04 Igor Jurić iz Centra za nestalu djecu rekao je da je veliki propust to što su njegov nestanak prijavili tako kasno. "Tu vidim jedan ogroman propust, mislim da je to urodilo time da još ne znamo što se dogodilo." >>Opširnije

19:40 Uz policiju, hladnu i mutnu vodu pretražuju i ronioci sa sonarnima. Češlja se svaki trag.

"Nažalost, brza je voda, visok je vodostaj, tako da šanse da se nađe ovako slučajno nisu neke velike. Rijeka je u ovom periodu jako opasna, jako su niske temperature, četiri do pet stupnjeva", rekao je ribar Bogdan.

Policijski inspektori razgovarali su i s Bogdanom. "Bila su četvorica, na svakom splavu su došli potražiti, da nije nešto ispod zakačeno, bilo kakva odjeća i obuća ili tako nešto...", rekao je Bogdan.

Uz šetnicu nedaleko od noćnog kluba u kojem je Matej Periš bio s prijateljima - brojni znatiželjnici. Oni koji poznaju ovo područje sliježu ramenima. U moru teorija koje su se pojavile gdje je viđen i što je pronađeno - brojne su nepotvrđene informacije. Bivši inspektor kaže da ne treba žuriti sa zaključcima.

"Mnogo neobjašnjivog ima u svemu tome što je prethodilo nestanku, znate... Postoje i službeno su razrađeni i načini i metode da se na osnovi snimki nekim matematičkim formulama nedvosmisleno dođe do toga je li to ta osoba ili nije - tu neće biti greške", rekao je umirovljeni policijski inspektor Slobodan Mišković.

Prijatelji koji su njegov nestanak prijavili prekasno i s kojima je u glavnom gradu Srbije išao na doček Nove godine - otišli su kući. Pred kamere ne žele. Njegova nekadašnja razrednica kaže da su doživjeli šok - bio je omiljen među učenicima.

"On i je moje dijete, bila sam dio njegova odrastanja, daj Bože da budem i dio zrelosti i da ovo nije kraj. Svi su jako tužni, čujemo se svakodnevno, djeca iz razreda zovu, izmjenjujemo poruke, šta ima novo, zvone poruke, ne mogu vam opisat', ne mogu", komentirala je njegova nekadašnja razrednica Dijana Matković.

18:01 Matejev školski kolega rekao je da misli da mu je netko podmetnuo drogu u piće kada su bili u klubu. "Za Mateja bih ruku u vatru stavio da se ne drogira jer nije taj tip." >>Opširnije

17:13 U Beogradu se nalazi reporter Domagoj Mikić, koji je razgovarao s građanima.

"Teška situacija, pogotovo kad je rijeka velika, prljava i ovo granje nosi, vrlo teška situacija. I ovi ga traže gore umjesto dolje, ne znam što ga traže gore uopće, što je to odnijela voda. Ako je upao u vodu uopće. 'Ko zna gdje je", komentirao je Mile iz Beograda.

"Opasno, normalno da je opasno. Meni je baš žao, posebno što je državljanin Hrvatske", rekao je Marinko.

Također, Mikić je stupio u kontakt i s ocem nestalog mladića, koji zasad nema novih informacija o pronalasku te je još jednom zahvalio policiji na angažmanu. Potvrdio je i da su Matejevi prijatelji jučer napustili Srbiju.

"Što se tiče potrage - cijeli dan na terenu, uz riječnu policiju, su i ronioci žandarmerije, ali i temeljna policija, koja obilazi terene oko splavova i parkiranih brodova. Razgovarao sam s brojnim ribarima koji žive na Savi i rekli su da je Sava nemilosrdna i da nije zahvalno prognozirati kako bi potraga mogla biti okončana. Potraga se svakako širi.

Ono što smo i mi mogli vidjeti jest da su na Dunavu brojna policijska plovila. Tamo je čak u jednom trenutku bio i veći broj pripadnika ronilačke grupe žandarmerije. Ono što pak umirovljeni policijski inspektori ovdje u Beogradu kažu jest da se dosta često znalo dogoditi da je osoba koja je nestala pronađena suprotno od toka rijeke", naveo je Mikić.

Ono što je netipično za srpsku policiju jest da su dosta šturi u ovom slučaju.

16:58 Na jednoj snimci može se vidjeti čovjek nalik Mateju koji pokušava ući u taksi, ali mu vozač ne dozvoljava. Iz Saveza auto taksi udruženja Srbije poručili su da traže taksista, ali postoji jedan problem. >>Opširnije

16:28 Matejev otac oglasio se o teškim trenucima kroz koje prolazi obitelj u potrazi za sinom. "Nema toga kome bih poželio minutu ovoga..." >>Opširnije

15:30 Dio medija objavio je navodne izjave nekih prolaznika koji su, gledajući policijsko izuzimanje tragova s terena kraj obale Save, kazali kako su istražitelji iz lonca sa cvijećem uzeli predmet povezan s Matejem. Nagađalo se radi li se možda o opušku cigarete ili tenisici. Nenad Periš, Matejev otac, samo je kratko za srpske novinare kazao da nema nikakvih informacija. Čeka da mu se jave iz policije.

14:00 Beogradski spasilac Renato Grbić za Vijesti Nove TV kazao je kako je nivo Save i Dunava već oko metar i pol te naglasio kako ljudski organizam, bez obzira na to koliko netko bio dobar plivač, nije naviknut na ekstremne temperature. Više pročitajte >OVDJE

13:15 Prijatelji s kojima je Matej boravio u Beogradu vratili su se u Hrvatsku, potvrdio je u utorak za Dnevnik Nove TV otac nestalog mladića Nenad Periš.

Prema neslužbenim informacijama koje je objavila Nova.rs, beogradska policija sve Matejeve prijatelje ispitala je na poligrafu. S obzirom na to da su se vratili u Hrvatsku, nije utvrđeno ništa sumnjivo.

12:00 Riječna policija i ronioci ponovno su stigli ispred Beton hale u Beogradu u blizini kluba Gotik na Savi, gdje je posljednji put viđen 27-godišnji Splićanin Matej Periš. Tamošnji mediji nagađaju kako bi se potraga mogla proširiti i na Dunav, prenosi Nova.rs

Ronioc koji je stigao na teren, s baterijskom lampom pretražuje to  područje.

Službeni izvori još uvijek šute o okolnostima nestanka koji je potresao regiju, o svemu se samo nagađa. Iz MUP-a republike Srbije samo je potvrđeno da je danonoćna potraga u tijeku, a na terenu su sve policijske snage.

11:33 Na Savskoj promenadi nema više policije, ni na obali, ni u rijeci. Kod kluba Gotik od utorka ujutro okupljeni su samo novinari.

Zasad nema nikakvih novih informacija o rezultatima potrage, a Nova.rs doznaje od policijskih izvora kako su sumnje da se Periš utopio u rijeci jače iz dana u dan. Istraga bi se uskoro trebala preseliti i na Dunav.

Nestao u noći 31. prosinca

Matej Periš, 27-godišnji Splićanin, otišao je sa prijateljima u Beograd dočekati Novu godinu. Nestao je u noći 31. prosinca nakon što je izašao iz kluba Gotik kraj Save, a nestanak je prijavljen kasno popodne. U tijeku je intenzivna potraga.

Njegov otac Nenad Periš otputovao je u nedjelju u Beograd. Za Dnevnik Nove TV je naveo da policija daje sve od sebe i da lijepo surađuju te je ispričao što se dogodilo. "Oni su sjedili u tom lokalu, prije su bili na večeri. Mladi ljudi, u dva sata su se družili uz piće, uz razgovor, kao mladi ljudi koji su završili fakultete. U jednom momentu on se digao i krenuo prema izlazu i oni ga više nisu našli."

Pročitajte i ovo Vinko Ljubičić u stalnom kontaktu Kakva je suradnja Hrvatske i Srbije u potrazi? "Jako dobra. Nadležna tijela Srbije ulažu velike napore"

Pročitajte i ovo Snimke nadzornih kamera - 4 VELIKA POTRAGA VIDEO Pogledajte snimke nadzornih kamera, Matejev otac kaže da je na njima njegov sin

U javnosti su se u ponedjeljak pojavili videozapisi na kojima se vidi mladić koji opisom odgovara Mateju, a da je riječ baš o njemu, ustvrdio je i Matejev otac. Snimke možete pogledati OVDJE. "Mogu potvrditi da je na objavljenim snimkama uistinu moj sin, i to i na onima u gradu gdje trči i traži taksi", naveo je. Postoji još jedna snimka, na kojoj se vidi osoba kako pliva u Savi, no Nenad Periš kazao je kako na njoj nije njegov sin. 

Teški uvjeti potrage

Za Dnevnik Nove TV trojica pripadnika Mreže za opasnost Srbije, koji traže Mateja Periša, objasnili su da su uvjeti jako teški te da su isto područje pretraživali čak tri puta u nadi da će pronaći nekakav trag.

"Sve radimo pješke, tražimo rukama, prebacujemo granje koje je nanijela voda. Nadam se da će ga netko naći negdje u kafiću", rekao je jedan od članova.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije ogradilo se od izjava kapetana Vladice Zdravkovića, koji je za dio medija iznio svoja nagađanja o potrazi.

"Zdravković nije istupio u ime Ministarstva unutarnjih poslova, već u ime sportskog udruženja Obalska straža Beograd, što je i naznačeno u pojedinim medijima.

Više organizacijskih jedinica MUP-a Srbije intenzivno radi na slučaju pronalaska M.P. i već četvrti dan vrši detalјnu potragu i ispituje sve okolnosti nestanka mladića iz Splita.

Ministarstvo unutarnjih poslova službeno će se obratiti javnosti s novim saznanjima.

Zbog osjetlјivosti i kompleksnosti cjelokupnog slučaja, molimo sve medije za duboko razumijevanje", naveli su u priopćenju iz srpskog MUP-a.

Snimka nadzorne kamere je iz Travničke ulice blizu Beograda na vodi. Na snimci dvoje ljudi trči prema kružnom toku, jedna je muškarac, a druga izgleda kao djevojka u bijelom džemperu, prenosi Blic. Mladić stasom i frizurom odgovara opisu Mateja Periša, osim u jednoj stvari. On nosi tenisice tamne boje s bijelim potplatom, dok na ostalim snimkama mladić nosi tenisice bijele boje. Drugi sporni detalj je vrijeme nastanka snimke, koja je snimljena u 1:48, što je 42 minute prije nego što je Matej nestao, prema izjavama svjedoka. Travnička ulica je na udaljenosti od otprilike jednog kilometra od kluba Gotik. Po svemu sudeći, mogla bi biti riječ tek o slučajnosti. 

Na snimci se vidi da su ovi detalji zabilježeni u 1:48, što je 42 minute prije nego što je, prema izjavama svjedoka, nestao Matej. Ova nelogičnost bi se mogla objasniti i time da je sustav za snimanje netočan.

Kako je potraga izgledala u ponedjeljak i što se sve događalo, pročitajte OVDJE.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene