Vatikan je u četvrtak objavio dugo očekivani priručnik s uputama za istragu optužbi za zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi.


U priručniku, koji je sastavila Vatikanska kongregacija za nauk vjere (CDF), pozivaju se crkveni lideri da ozbiljno shvate i najmanje naznake nedjela.

Vezani članci Ilustracija - 3 Znate li što su sexting i sextortion? Doznajemo kako prijaviti zlostavljanje djece na internetu i kako sami potražiti pomoć Portugalski biskup drži misu Šokantni rezultati istrage o zlostavljanju: "Selili su zlostavljače iz crkve u crkvu, iz mjesta u mjesto..."

Svi dokazi o mogućem zlostavljanju moraju se pažljivo istražiti, bez obzira na koji način optužbe dopiru do crkvenih lidera. Istražit će se i oni navodi koji se pojave na društvenim mrežama, navodi se u priručniku.

Priručnik, poznat kao vade mecum, na latinskom "pođi sa mnom", sadrži više od 160 preporuka. U njemu se ponavljaju raniji pozivi Vatikana da se sva nedjela prijavljuju državnim vlastima kako bi se maloljetnike zaštitilo od daljnjeg zlostavljanja.

Priručnik također opisuje kako zaštititi prava optuženih i kako se nositi s potencijalnim dezinformacijama.

"Ovo nije pravni tekst", rekao je kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer. Dodaje da priručnik treba pružiti praktične smjernice biskupima i vjerskim vođama.

Stručnjaci su na samitu protiv zlostavljanja 2019. pozvali Vatikan da riješi sumnjive slučajeve i više surađuje s državnim istražiteljima.

Papa Franjo je više puta obećao da će strogo kazniti zlostavljače i stati na kraj raširenom zataškavanju zločina unutar Katoličke crkve.

Unatoč brojnim nedavnim mjerama, žrtve upozoravaju da svećenici u mnogim mjestima nastavljaju ometati istrage.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju