Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Val vrućina zahvatio Britaniju, Belgiju i Francusku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najtopliji dan u godini zabilježen je danas u nekim dijelovima Velike Britanije, Belgije i Francuske u kojoj je od posljedica toplinskog vala umrlo devet osoba.

Francuski ministar zdravstva Xavier Bertrand pozvao je stanovništvo na oprez s obzirom da prognostičari najavljuju nastavak vrućeg i sparnog vremena diljem zemlje i u predstojećih nekoliko dana. 

Pročitajte i ovo Stiže promjena vremena Vremenska prognoza Narednih dana očekuje nas pogoršanje vremena, do kada će trajati otkriva meteorolog Vikić-Topić Vrijeme 5. svibnja Vremenska prognoza Početak tjedna donosi žuti meteoalarm za dio Hrvatske: Slijedi nova promjena

Među žrtvama toplinskog vala uglavnom su stariji ljudi i osobe koje obavljaju građevinske poslove i moraju imati odgovarajuće uniforme i opremu.

2003. godine, podsjetio je ministar Bertrand, u Francuskoj je tijekom dvotjednih kolovoških sparina kada su temperature dosezale 40 stupnjeva Celzija u hladu umrlo oko 15.000 osoba.

U Belgiji su temperature danas dosegnule 37 stupnjeva Celzija, ovako rekordno visoka ljetna temperatura u Belgiji je zadnji put 1946.  

Starački domovi i bolnice diljem zemlje u stanju su pripravnosti, no prema riječima dr. Daniela Reyndersa, visokog dužnosnika ministarstva zdravstva stanovnici su, poučeni iskustvom iz ranijih godina i sami poduzeli mjere opreza. 

Slična situacija dasnas je bila i u Velikoj Britaniji. Meteorolozi su jutros najavili da će današnja temperatura prijeći 37 stupnjeva Celzija. 

Najviša zabilježena temperatura u toj zemlji od 36 stupnjeva zabilježena je 1911. 

U Buckingamskoj palači pripremljene su dovoljne količine vode za oko 8.000 gostiju pozvanih na vrtnu zabavu u čast vojnih veterana nakon što se na sličnom sinoćnjem primanju nekoliko gostiju onesvijestilo.

Ministarstvo zdravstva pozvalo je stanovništvo da vodi brigu o starijima, djeci i osobama s kroničnim bolestima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene