Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPLIT POD OPSADOM

Dnevnik Nove TV na moćnom američkom razaraču: "Hrvatska bi se trebala osjećati sigurno što smo tu"

Aktualno Galerija Američki razarač kod Splita - 2 Američki razarač kod Splita - 2 Foto: DNEVNIK.hr Američki razarač kod Splita - 4 Američki razarač kod Splita - 4 Foto: DNEVNIK.hr Američki razarač kod Splita - 3 Američki razarač kod Splita - 3 Foto: DNEVNIK.hr Američki razarač kod Splita - 5 Američki razarač kod Splita - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Američki razarač kod Splita - 1 Galerija 1/5 >>
Vojna flota NATO- a je uplovila u Split predvođena američkim razaračem James Williamsom. Splitska ekipa Dnevnika Nove TV bila je među rijetkima koji su mogli obići brod s kojeg stiže poruka - NATO je jači nego ikad.

Grčka zastava, nizozemska, kanadska i američka. Zajedno čine grupu NATO brodova u Splitu. Predvodi ih američki razarač James Williams, opremljen brojnim oružjem.

"Iza nas je 125 milimetarski top. Domet je 15 kilometara i može pogoditi onaj tamo otok. To je jedno od glavnih oružja. Posljednji put smo ga koristili u vježbi u Grčkoj", rekao je Al Roddy reporteru Dnevnika Nove TV Mariu Juriču.

Tu je i šest torpeda, dva helikoptera u utrobi broda, tomahawk projektili. Osim oružja jedna od najvažnijih stvari na brodu je i radar koji može prikupljati informacije i do preko 400 kilometara udaljenosti

Zanimljiv je to brod i za kadete hrvatske mornarice. Na ovome brodu nalazi se oko 370 mornara. Zajedno a kolegama iz drugih zemalja sudjelovali su u brojnim vježbama.

Pročitajte i ovo Sea Guardian U Jadranu i na Mediteranu U NATO-ovu operaciju Sea Guardian upućen 7. hrvatski kontingent

Posjet splitu i Hrvatskoj, kažu na razaraču, znak je jačanja odnosa.

"Hrvatska je članica NATO-a i spada pod pravilo NATO-a koje glasi "napad na jednog, napad je na sve". Hrvatska bi se trebala osjećati sigurno što smo tu i što radimo zajedno. Tu smo kako bismo odvraćali. Ako odvraćanje ne uspije, tu smo i da branimo", poručio je Fernardo Estrella zadužen za odnose s javnošću američkog razarača.

A daleko na otvorenom moru osim NATO-a, vide kažu i ruske vojne brodove.

Pročitajte i ovo Brodovi NATO-a u Splitu - 1 NATO-ovi brodovi U Split stigla kanadska fregata - dolaze još četiri ratna broda i s njima oko tisuću mornara: "To je dobro i za međunarodne odnose"

"U posljednjih godinu dana povećana je ruska aktivnost u Mediteranu. Imali smo određenu interakciju. Sve je bilo sigurno i profesionalno. Međunarodne vode otvorene su svima. Oni imaju svoje aktivnosti, nadziranje kao i druge zemlje NATO-a", dodao je.

Uz vojnu prisutnost u Splitu ide i turistički kolač. Za kupovinu suvenira ili dobru ribu u restoranu.

"Dolaze, troše. Cijena im nije bitna, ali za usporedba sa Amerikance sa nosača nije neki preveliki interes", primijetio je splitski konobar.

A iz Splita upućuju jasnu poruku: "Ako postoji poruka, to je da je NATO savez jači nego ikad."

Ratni brodovi u Splitu borave do sutra.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene