Vojna flota NATO- a je uplovila u Split predvođena američkim razaračem James Williamsom. Splitska ekipa Dnevnika Nove TV bila je među rijetkima koji su mogli obići brod s kojeg stiže poruka - NATO je jači nego ikad.

Galerija Američki razarač kod Splita - 2 Američki razarač kod Splita - 4 Američki razarač kod Splita - 3 +1 Američki razarač kod Splita - 5

Grčka zastava, nizozemska, kanadska i američka. Zajedno čine grupu NATO brodova u Splitu. Predvodi ih američki razarač James Williams, opremljen brojnim oružjem.

"Iza nas je 125 milimetarski top. Domet je 15 kilometara i može pogoditi onaj tamo otok. To je jedno od glavnih oružja. Posljednji put smo ga koristili u vježbi u Grčkoj", rekao je Al Roddy reporteru Dnevnika Nove TV Mariu Juriču.

Tu je i šest torpeda, dva helikoptera u utrobi broda, tomahawk projektili. Osim oružja jedna od najvažnijih stvari na brodu je i radar koji može prikupljati informacije i do preko 400 kilometara udaljenosti

Zanimljiv je to brod i za kadete hrvatske mornarice. Na ovome brodu nalazi se oko 370 mornara. Zajedno a kolegama iz drugih zemalja sudjelovali su u brojnim vježbama.

Sea Guardian U NATO-ovu operaciju Sea Guardian upućen 7. hrvatski kontingent

Posjet splitu i Hrvatskoj, kažu na razaraču, znak je jačanja odnosa.

"Hrvatska je članica NATO-a i spada pod pravilo NATO-a koje glasi "napad na jednog, napad je na sve". Hrvatska bi se trebala osjećati sigurno što smo tu i što radimo zajedno. Tu smo kako bismo odvraćali. Ako odvraćanje ne uspije, tu smo i da branimo", poručio je Fernardo Estrella zadužen za odnose s javnošću američkog razarača.

A daleko na otvorenom moru osim NATO-a, vide kažu i ruske vojne brodove.

Brodovi NATO-a u Splitu - 1 U Split stigla kanadska fregata - dolaze još četiri ratna broda i s njima oko tisuću mornara: "To je dobro i za međunarodne odnose"

"U posljednjih godinu dana povećana je ruska aktivnost u Mediteranu. Imali smo određenu interakciju. Sve je bilo sigurno i profesionalno. Međunarodne vode otvorene su svima. Oni imaju svoje aktivnosti, nadziranje kao i druge zemlje NATO-a", dodao je.

Uz vojnu prisutnost u Splitu ide i turistički kolač. Za kupovinu suvenira ili dobru ribu u restoranu.

"Dolaze, troše. Cijena im nije bitna, ali za usporedba sa Amerikance sa nosača nije neki preveliki interes", primijetio je splitski konobar.

A iz Splita upućuju jasnu poruku: "Ako postoji poruka, to je da je NATO savez jači nego ikad."

Ratni brodovi u Splitu borave do sutra.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju