Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Erdogan dao 'obećanje'

Prosvjedi na Taksimu idu dalje, medijima izrečene kazne jer su ih prenosili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici na Taksimu, unatoč obećanjima, pozivima i 'posljednjem upozorenju' turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, ne odustaju. U međuvremenu, mediji koji su o prosvjedima izvještavali zaradili su kazne.

Na istanbulskom trgu Taksimu i sinoć su se okupili prosvjednici. Sukoba s policijom, koja je i dalje prisutna na trgu i u okolnim ulicama, zasad nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suzavac, vodeni topovi, vatromet Taksim u plamenu: Novi sukobi policije i prosvjednika Slika nije dostupna 'Mi smo protiv nasilja' Erdogan protiv saveznika: A kako se Amerika odnosila prema Occupy prosvjedima?

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da se nada kako će prosvjednici 'još večeras' napustiti park Gezi, nakon obećanja da će obustaviti projekt uređenja tog parka koji je potaknuo prosvjede što potresaju zemlju.

'Nadam se da će se sve završiti do kraja dana', rekao je Erdogan u govoru u Ankari, pozivajući još jednom prosvjednike da odmah napuste park. 'Već dva dana razgovaramo s predstavnicima (prosvjednika) i nadam se da će sve biti u redu', rekao je premijer.

>> Erdogan najavio da neće dirati park Gezi - do sudske odluke

'Mladi ljudi, dosta dugo ste ostali (u parku) i odaslali ste svoju poruku. Ako se vaša poruka tiče parka Gezi, ona je primljena', istaknuo je premijer prosvjednicima u parku, zapitavši ih 'zašto ste ovdje, budući da se radovi ne izvode?'.

Kao što je učinio i tijekom noći obraćajući se glasnogovorniku prosvjednika, Erdogan je javno opetovao obećanje da se u parku neće ništa raditi dok sud ne donese konačnu odluku o njegovoj sudbini. 'Očekujemo konačnu sudsku odluku, nakon koje ćemo organizirati referendum i prihvatiti njegov ishod. Što drugo vam mogu reći?', istaknuo je.

Platforma Solidarnost za Taksim, glavna koordinacija udruga koje su zaposjele park, treba se u petak navečer službeno očitovati o zadnjim obećanjima predsjednika vlade.

U međuvremenu, tursko je Vrhovno vijeće za radio i televiziju izreklo financijske kazne nekolicini televizijskih postaja koje su prenosile prosvjede uživo. U odluci stoji kako su svojim programom 'narušile fizički, moralni i mentalni razvoj djece i mladih'.

Kako javlja Hurriyet Daily News, među kažnjenima su uglavnom manje TV postaje, koje su se, za razliku od većine mainstream medija, usudile posvetiti veću pažnju događajima u Istanbulu.

Manjak slobode medija jedan je u nizu prigovora koji prosvjednici upućuju na račun premijera Erdogana. Na samom početku demonstracija svijet su obišle snimke turske podružnice CNN-a, koja je u vrijeme najžešćih prosvjeda i sukoba s policijom emitirala dokumentarac o pingvinima. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene