Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrutna igra sudbine

Umrli dobitnik se šalio da će živjeti do Nobelove nagrade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ako je bilo nekih dvojbi, Nobelova fondacija je objavila da Steinman ostaje dobitnik nagrade.

Proglašeni su dobitnici Nobelove nagrade na polju medicine. No, ispostavilo se da je jedan od njih preminuo prije tri dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

Forbes prenosi priopćenje Sveučilišta Rockefeller u New Yorku, u kojem je navedeno kako je samo prije tri dana Ralph Steinman, jedan od trojice danas proglašenih dobitnika ovogodišnjeg Nobela za medicinu, umro nakon duge i teške bolesti. Steinman je bolovao od raka gušterače, koji mu je dijagnosticiran prije četiri godine. Članovi odbora za dodjelu nagrade nisu znali za slučaj smrti, jer se Nobelova nagrada ne daje nakon smrti.

Kada je Steinman primljen u bolnicu prije tjedan dana šalio se sa svojom djecom  kako će izbjegavati smrt sve do trenutka proglašenja dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Steinman je na kraju umro u petak nakon duge i teške borbe s rakom.

Steinman ostaje dobitnik nagrade

Iako je bilo nekih dvojbi, Nobelova fondacija je objavila da Steinman ostaje dobitnik nagrade.

Nobela su ove godine, kako je odlučeno, podijelili Bruce A. Beutler, Jules Hoffman i Ralph Steinman. Nagradu su dobili za revoluciju u našem razumijevanju imunološkog sustava čovjeka, otkrivši način na koji se on aktivira, obrazložilo je vijeće za dodijelu nagrade.

'Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za ovu godinu revolucionarno su promijenili naše razumijevanje imunološkog sustava, otkrivši ključna načela njegova aktiviranja', piše u priopćenju Odbora za dodjelu Nobela. 'Beutler i Hoffmann dijele nagradu za istraživanje urođenog imunološkog sustava. Steinman je nagrađen za istraživanja stečenog imunološkog sustava', navodi odbor.

Steinman umro tri dana prije dodjele nagrade

Ralph Steinman (68), 'otkrio je dendritičke stanice imunološkog sustava i njegove jedinstvene sposobnosti da aktivira i regulira stečenu imunost, što je zadnja etapa imunološke reakcije organizma, tijekom koje se mikroorganizmi izbacuju iz tijela', dodaje odbor.

Nagrada treba biti dodijeljena na službenoj svečanosti u Stockholmu 10. prosinca, na dan smrti utemeljitelja nagrade, švedskog industrijalca Alfreda Nobela. Nagrada iznosi 10 milijuna kruna (1,08 milijuna eura). Polovicu te svote podijelit će Beutler i Hoffmann, a druga polovica pripast će Steinmanu (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene