Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah i propaganda

Utrka u nuklearnom naoružanju kreće ispočetka? Kad je riječ o Rusiji, jedna je stvar javna tajna

Aktualno Galerija Rusko nuklearno oružje - 4 Rusko nuklearno oružje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rusko nuklearno oružje - 3 Rusko nuklearno oružje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rusko nuklearno oružje - 2 Rusko nuklearno oružje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rusko nuklearno oružje - 1 Galerija 1/4 >>
Dok se u medijima širi strah od nove utrke u naoružanju, neovisni ruski analitičari upozoravaju da je ruski nuklearni arsenal u znatno lošijem stanju nego što to prikazuje kremaljska propaganda. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević.

Nakon gotovo 13 mjeseci invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu zapadne zemlje već su pomalo navikle na ruske prijetnje nuklearnim oružjem.

Posljednju je izrekao bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, spomenuvši mogući napad hipersoničnom raketom na sud u Haagu zbog podizanja optužnice protiv Putina.

Međutim, ruski nuklearni arsenal u znatno je lošijem stanju nego što to prikazuje kremaljska propaganda, upozoravaju neovisni ruski analitičari.  

Posljednja testiranja atomskog oružja iznad površine zemlje provedena su prije više od pola stoljeća, kada se država kojoj je Moskva bila glavni grad zvala Sovjetski Savez.

Testeri više nisu među živima, je li živo i samo oružje? 

Vrhunski fizičari koji su provodili testiranja više nisu među živima. Postavlja se pitanje: je li živo i samo oružje?

U nuklearnom oružju događaju se vrlo složeni procesi. Pod djelovanjem radijacije mijenjaju se parametri u tim bombama, pa ne znamo kako će se ponašati nakon pet ili deset godina čuvanja. A da bi se to doznalo, bombu se mora aktivirati.

Brojni ruski analitičari naglašavaju da su, osim samih bombi, i brojni nosači nuklearnog oružja - podmornice, bombarderi i raketni sustavi - zreli za otpad ili su već maknuti iz arsenala.

Rusiji se događa proces smanjenja količine nuklearnih nosača. Ono što Rusija proizvodi ne nadomješta ono što se eliminira.

Satana i Sarmat

Javna je tajna da Rusija više nema paritet s SAD-om. Prema sporazumu koji je nedavno zamrznula, obje sile mogle su imati do 700 nosača. Rusija ih navodno ima malo više od 500, ali taj broj ne samo da se smanjuje nego se očekuje da će se nastaviti smanjivati do kraja ovog desetljeća.

Odavno se govori da je neophodno uvesti u arsenal raketu koja može zamijeniti Satanu. Ta je Satana nekoć bila najbolja raketa na svijetu. No odavno joj je istekao garancijski rok korištenja. Bio je produljivan triput i sad je treba maknuti iz upotrebe pod svaku cijenu.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev, Vladimir Putin Ratni zločini Poruka iz Moskve: ''Odlučili su suditi predsjedniku nuklearne sile - posljedice će biti monstruozne''

Zamjena sovjetskoj Satani trebala bi biti raketa Sarmat. Testirana je u travnju prošle godine, prvi i jedini put. Ispaljena iz kozmodroma na europskom sjeveru Rusije, preletjela je 6000 kilometara i pogodila metu na poluotoku Kamčatki.

O rezultatima drugog testiranja, provedenog prije mjesec dana, Kremlj - atipično za takve prigode - šuti. Spekulira se da se testiranje trebalo poklopiti s Putinovom objavom o izlasku iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, ali da nije prošlo uspješno.

Sa samo jednim testnim letom uvrstiti raketu u nuklearni arsenal nije moguće ni u kojem slučaju. Prema svim normama, za takvo nešto potrebno je provesti minimalno deset uspješnih testiranja.

Pročitajte i ovo Ilustracija jurišne podmornice SAD i saveznici otkrili plan naoružavanja: "Prvi put u povijesti dogodit će se jedna stvar"

Opasnost nije nerealna

Pritom nitko ne tvrdi da opasnost od nuklearnog smaka svijeta više ne postoji. Unatoč nepoznanicama, smatra se da obje strane posjeduju rakete za koje postoji visoka vjerojatnost da će, ako budu ispaljene, pogoditi cilj i eksplodirati.

No kad je riječ o izlasku Rusije iz nuklearnog sporazuma, on bi mogao biti motiviran ne toliko namjerom da se pokrene nova utrka u naoružanju, koliko željom da se u igri živaca od američkih inspektora sakrije loše stanje Putinova možda i zadnjeg aduta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene