Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ruske prijetnje

Stručnjak zanimljivo objasnio kako dolazi do stiskanja crvenog gumba koji bi nas sve izbrisao: "Ne opali koljenom u ormarić u 7 ujutro..."

Koliko su opasne najnovije prijetnje Vladimira Putina jačanjem nuklearnog arsenala Rusije? Među stručnjacima nema jedinstvenog stava oko toga koliko smo blizu nuklearnom ratu, ali im je sasvim jasno što bi se u tom slučaju dogodilo.

"Putina treba shvatiti ozbiljno, on ne blefira", uvjeren je vojni analitičar Marinko Ogorec komentirajući posljednju Putinovu objavu, kojom je najavio jačanje nuklearnog arsenala Rusije. 

Ogorec smatra da bi Putin bio spreman upotrijebiti to naoružanje ako se ukaže potreba, a ona, prema ruskoj vojnoj doktrini, nastupa u dva slučaja - ako je i sama meta nuklearnog napada ili ako se nalazi pod konvencionalnim napadom koji bi ugrozio opstojnost zemlje. 

Trenutačno se čini da bi jedina izgledna opcija za aktiviranje nuklearnog arsenala mogla biti napad Ukrajine na Krim s obzirom na to da su nedavno takve napade podržali i Amerikanci. "Napad na Krim vjerojatno bi bio povod za nuklearni odgovor jer im je to strateški važan prostor i smatraju ga dijelom svog teritorija", kaže Ogorec. 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin jačanje trijade Putin zaprijetio nuklearnim oružjem: "Idemo u masovnu proizvodnju hipersoničnih projektila"

U slučaju nuklearnog napada Ogorec smatra da se ne bi radilo tek o jednoj raketi. "Oni bi ispalili sve što imaju. Morate shvatiti da bi nuklearni sukob bio sukob od jednog dana", kaže Ogorec, koji ipak ne vjeruje da bi ovaj rat tako lako mogao eskalirati. "Jasno je da se obje strane, i Rusi i Zapad, maksimalno čuvaju da ne dođe do eskalacije. Vidjeli smo da je i posjet Bidena Kijevu bio najavljen Rusiji i da za to vrijeme na Kijev ili bližu okolicu nije pao nijedan projektil", kaže Ogorec.

Koljenom u ormarić pa na crveni gumb

Za razliku od njega, Tonči Tadić, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković, ipak vjeruje da Putin samo blefira. Iz njegovih prijetnji nuklearnim oružjem Tadić iščitava nemoć u postizanju željenog cilja.

"Sav Putinov rad u posljednjih godinu dana suprotan je onome kako bi se trebala ponašati ozbiljna nuklearna sila. Neka se ne čudi što ga nitko ne doživljava ozbiljno", kaže Tadić te dodaje da su njegove prve prijetnje doista izazivale zabrinutost, no da je ova posljednja već 18. po redu.

Pročitajte i ovo Interkontinentalna balistička raketa Sarmat Uništava u sekundama Rusija testirala najmoćniju raketu Sotonu II uoči Bidenova dolaska u Kijev: Poznato zašto se Putin nije time pohvalio

"Ne lansira se nuklearno oružje tako da se ujutro ustane u 7 sati, opali koljenom u noćni ormarić i onda u bijesu stisne crveni gumb. U Rusiji postoje četiri razine donošenja takve odluke i svaka ima pisani trag s potpisom da se ide u tu fazu rata. Čak i onaj posljednji zapovjednik može procjenjivati jesu li ovi iznad njega potpuno poludjeli", kaže Tadić. 

Proračunati gad

Prema njegovu mišljenju, opstojnost Ruske Federacije ne može doći u pitanje, za razliku od Putinove osobne pozicije. "Jednostavno ne mogu zamisliti da povuče taj potez jer znam da je proračunati gad, ali ne i samoubojica. On je jednostavno oportunist koji zna da s time što maše nuklearnim oružjem neće pokolebati Ukrajince, koji znaju da su gotovi ako se prestanu boriti. Takvim istupima želi pokolebati javnost na Zapadu da se prekine dotok oružja Ukrajini, to je svrha svega", kaže Tadić. 

Pročitajte i ovo Ilustracija "Brutalan rat icrpljivanja" Nevjerojatne brojke: Obavještajna služba upozorava koliko bi još Rusa moglo biti poslano u rat

Uvjeren je da svi u Rusiji znaju da bi ulazak u otvoreni nuklearni rat bio potpuno sulud jer se čistom matematikom može zaključiti da bi Rusija izvukla deblji kraj. Na pitanje što ako Putin takvo oružje ipak upotrijebi protiv Ukrajine Tadić kaže da jedna ili dvije takve bombe ne bi zaustavile rat. "Naprotiv. Tek tada će se naći u nezgodnoj situaciji. Otvorit će takvu Pandorinu kutiju užasa da o tome ne bih ovako razgovarao", kaže Tadić. 

Loše stanje nuklearnog arsenala

A u slučaju nuklearnog napada ništa nam ne može pomoći, pa ni tablete joda. "Ako nuklearni rat bude klasičan, te tablete neće vam ništa koristiti. One su zanimljive samo ako dođe do uništenja nuklearki", kaže Tadić. 

Pročitajte i ovo Ilustracija nakon Putinova govora Iz Moskve poručuju: "Rusija želi zadržati odgovoran pristup. Možemo povući obustavu Novog START-a uz jedan uvjet"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Sumorna analiza Što je Putin htio reći? Analitičar ne sumnja: "Za njega je ovo početak trećeg svjetskog rata"

Iz konstantnih objava Rusa o novim tipovima oružja Tadić zaključuje da se oni zapravo ne mogu pouzdati u postojeći nuklearni arsenal.

"To je detalj koji ljudi ne vide. Za održavanje arsenala treba imati reaktore za proizvodnju tricija, nuklearnog goriva, kojem je vrijeme raspada 12 godina. To znači da svakih 12 godina moraš rastaviti trećinu arsenala i zamijeniti pastile s nuklearnim gorivom. Osim toga, s vremenom odlazi i elektronika, pa tako i na raketama čija implozija mora biti savršena. Nitko ne može govoriti o pouzdanoj bombi ako je ona starija od desetak godina. Zato je jasno da ovo što Rusi trenutačno imaju nije baš najpouzdanije", kaže Tadić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene