Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zauzeli 70 sela

Uspije li osvojiti Kobane, Islamska država ovladat će dugim pojasom duž turske granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadistička ekstremistička skupina Islamska država (IS), koja već tri tjedna opsjeda sirijski grad Kobane, djelomice je u subotu navečer osvojila važan brijeg blizu toga grada koji brane kurdski borci, no napredovanje im usporavaju zračni napadi međunarodne koalicije, objavila je nevladina udruga.

"IS je u subotu navečer uspio zauzeti dio brijega Maštanur jugoistočno od opkoljenog kurdskoga grada Kobanea (na arapskom Ain el-Arab)", rekao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Sedam novih napada iste su večeri izveli borbeni zrakoplovi međunarodne koalicije i "spriječili napredovanje u smjeru grada", smještenog blizu granice s Turskom, rekao je i dodao da su naneseni ljudski gubici.

"Cijeli Kobane bit će na dlanu džihadista i njegovo će osvajanje biti lakše ako se domognu cijelog brijega", upozorio je Abdel Rahman.

Ovako izgledaju kad se ne skrivaju pod 'crninom'

Prema njegovim riječima u sukobima od 16. rujna kada su džihadisti počeli opsjedati grad ubijene su stotine ljudi na obje strane.

Džihadisti su osvojili 70 sela na sjeveru zemlje i natjerali u bijeg 300.000 stanovnika od kojih je više od 180.000 izbjeglo u Tursku.

IS je na pojedinim točkama dopro na dva kilometra od Kobanea. U petak i subotu IS-ovi borci ispalili su stotinjak projektila s istočne i jugoistočne bojišnice, no usporili su ih zračni udari međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama.

Uspije li osvojiti Kobane IS će ovladati dugim pojasom duž turske granice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene