Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skica zakona za zemlje EU

Uskoro zabrana prodaje slims i cigareta s okusom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 75 posto površine kutije cigareta trebale bi biti prekrivene upozorenjima, dok bi se trebala zabraniti prodaja cigareta s okusom poput sve prodavanijih cigareta s okusom mentola, stoji u skici zakona Europske komisije koji bi se trebao odnositi na sve zemlje članice Europske Unije.

Skica također uključuje zabranu prodaje kutija cigareta u kojima se nalazi manje od 20 cigareta te zadržavanje maksimalnih granica trenutno dopuštenih udjela katrana, nikotina i ugljičnog monoksida.

Pročitajte i ovo Jarun najveća zona bez automobila - 2 Zabrana Na Jarun se više ne smije automobilom, pročelnik Pavuna otkrio kako će Zagrepčani sada do rekreacije i roštilja: "Idealno bi bilo..." Ilustracija Skupa ovisnost Četvrti udar u samo dva mjeseca! Poskupljuju neke cigarete, provjerite nove cijene

Glavni cilj ovog prijedloga zakona je smanjenje broja mladih pušača koji se povećava iz godine u godinu, navodi guardian.co.uk. Također, Europska komisija smatra da bi se ovim odredbama smanjio i broj od 700.000 preuranjenih smrti koje su svake godine posljedica konzumacije duhanskih proizvoda u zemljama članicama EU.

>> Ne samo da su toksične, nego su i radioaktivne!

Iako će ovaj prijedlog zakona biti objavljen u srijedu i to nakon više od dvije godine rada na njemu, trebat će ga odobriti vlade zemalja članica i Europski parlament prije nego postane važeći, a taj postupak može potrajati i godinu-dvije. Ukoliko bude prihvaćen, uzimajući u obzir naš skorašnji ulazak u EU, on bi pogodio i sve pušače u Hrvatskoj.

'Dug je put do pretvorbe ove skice zakona u važeći pa smo sigurni kako ćemo još mnogo godina moći nesmetano poslovati na tržištu zemalja EU', prokomentirao je ove novnosti Simon Evans, glasnogovornik Imperial Tobacca.

Ipak, svjesna mogućih ograničenja u budućnosti duhanska se industrija sve više okreće azijskom i afričkom tržištu na kojima posljednjih godina određeni brendovi poput Malrbora bilježe značajne poraste u prodaji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene