Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo poznate stvari o cigaretama

Ne samo da su toksične, nego su i radioaktivne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još krajem 20-ih godina prošlog stoljeća znanstvenici su znali kako duhan ima u sebi malu enciklopediju riskantnih kemijskih sastojaka, od ugljičnog monoksida, vodikovog cijanida, vodikovog sulfida, formaldehida, amonijaka i piridina.

Prema nekim studijama i izvješćima, u cigaretama se nalazi oko 4.000 kemijskih spojeva, od kojih je Američka administracija za hranu i lijekove (FDA), njih 100 okarakterizirala kao opasnim kemikalijama - bilo da stvaraju ovisnost ili su kancerogene.

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Zagreb: U sklopu kampanje "Baci čik u koš" U Zagrebu prikupljeno više od 15 tisuća opušaka: "Svakim bačenim na pod trujemo se još jednom"

>>  Doskočili šokantnim fotografijama na kutijama za cigarete, pogledajte kako!

Međutim, Deborah Blum, novinarka Wireda, pripremajući materijal za priču o mogućem trovanju pokojnog palestinskog vođe Jasera Arafata, otkrila je doista uznemirujuće nove informacije oko kemikalija koje se nalaze u cigaretama. Otkrila je kako se u njima nalaze i radioaktivni elementi te da jedan od najčešćih izvora kojim se čovjek izlaže štetnom zračenju, je upravo dim cigarete.

Čitajući s popisa FDA, Blum je otkrila ne samo polonij-210 (radioaktivni element kojim je navodno otrovan Arafat), nego i vrlo dobro poznate izotope urana, koje inače vežemo isključivo za nuklearne reaktore, a oni su uran-235 i uran-238.

Tko je skrivao informaciju?

Pravo pitanje je, kako se za to nije znalo dosad? Odgovor leži u samim proizvođačima duhana, koji su skrivali tu informaciju. Proizvođači cigareta otkrili su taj problem i proučavali ga u tajnosti još u 60-im godinama prošlog stoljeća. Najbolji dokaz za to su povjerljivi dokumenti tih kompanija, koji su objavljeni 1998. godine u takozvanom 'Tobacco Master Setlementu', kojeg su potpisale četiri velike američke duhanske kompanije - Phillip Morris, R.J. Reynolds, Brown&Williamson i Lorillard te državni odvjetnici 46 američkih država.

Radioaktivni elementi prirodna su pojava u tlu pa ne treba čuditi da ih ima i u tlu na kojem čovjek uzgaja usjeve. U slučaju duhana, njihov efekt je pojačan, ali ne zbog biljke, već zbog gnojiva, koje je uglavnom bogato mješavinama fosfata, baziranim na mineralu apatitu. Apatit je poznat i po tome što se dobro miješa s radioaktivnim elementima. 'Kad se fosfatno gnojivo koristi u poljima duhana iz godine u godinu, razina olova-210 i polonija-210 u tlu raste', ističe Američka agencija za zaštitu okoliša.

Postoji i metoda kojom se radioaktivni elementi mogu ukloniti iz duhana, a ona podrazumijeva korištenje kiselina. No prema dokumentima koje su pregledali istraživači s kalifornijskog sveučilišta UCLA, proizvođači cigareta odbili su primijeniti tu metodu, zbog straha da bi kiselina mogla izmijeniti nikotin i umanjiti kemijski 'šut' zbog kojeg su cigarete toliko popularne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene