Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo na eutanaziju

Uskoro možda kraj mukama unatoč Berlusconijevu protivljenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mukama obitelji Eluane Englaro, Talijanke koja je već 17 godina u stanju kome, uskoro bi mogao doći kraj, unatoč nastojanjima Berlusconijeve vlade da donese zakon kojim bi spriječila prekid njezina hranjenja.

'Odlučno idemo naprijed. Zakonsku uredbu Berlusconijeve vlade nije potpisao predsjednik Republike i zato nastavljamo s našim medicinskim protokolom' koji će Eluani omogućiti 'laganu smrt', rekao je Giuseppe Campeis, odvjetnik obitelji Englaro, a je prenio Corriere della Sera. 

Pročitajte i ovo Zoraya ter Beek 28 godina Mlada je, zdrava i zaljubljena, no odlučila je: "Umrijet ću u svibnju" Macron podržao prijedlog zakona o medicinski potpomognutom umiranju slijedi rasprava Macron podržao zakon koji podržava eutanaziju: "Otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju"

'Iskreno, zaprepašten sam da su se liječnici koji su prisegnuli da će spašavati ljudske živote, mogli uključiti u čin koji sigurno vodi k smrti, i to na tako okrutan način, uskraćivanjem hrane organizmu', komentirao je Silvio Berlusconi koji boravi na Sardiniji.

Vlada Silvija Berlusconija prihvatila je u petak zakonsku uredbu kako bi spriječila prekid hranjenja osoba u komi, ali ju predsjednik Republike nije htio potpisati, natjeravši tako premijera da krene dužim putem, glasovanjem o nacrtu zakona u parlamentu. Nakon višegodišnje pravne bitke, Beppino Englaro, Eluanin otac, izborio se u studenome prošle godine na temelju odluke Vrhovnoga sudu za pravo njegove kćeri da umre. 

>> Englaro prebačena u bolnicu u kojoj smije umrijeti

>> Odobrena eutanazija za ženu koja vegetira već 16 godina

Posebna liječnika ekipa osnovana je u klinici u Udinama, kamo je mlada žena prevezena u utorak. U petak ujutro počelo je odbrojavanje za Eluanu kojoj će se prekinuti dovod hrane kroz cjevčicu, piše Corriere. U subotu je papa Benedikt XVI., ne spominjući Eluanin slučaj, još jednom odlučno stao u obranu 'bezuvjetnog i nepovredivog dostojanstva svakog ljudskog života'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene