Uroš Živković zvani Uki ima rijetku bolest. Mama Tanja otkrila je način da ga poveže sa svijetom. Najslađi mogući.


Devetogodišnji gluhonijemi dječak Uroš Živković zvani Uki, iz mjesta Potočani kraj Prnjavora, ima jedan od najrjeđih sindroma na svijetu – De Grouchijev sindrom i trenutno je jedino dijete u Europi s ovim sindromom.

Vezani članci Slatkiši u trgovini, ilustracija Pobjegle policiji pa drugi put ušle u isti dućan i opet pokušale ukrasti čokolade Kuhana čokolada ''Ovo je najbolji trik koji sam vidjela'': Pokazala kako rastapa čokoladu i oduševila društvene mreže

Kao bebi srce mu je prestalo raditi čak 7 puta tijekom jednog dana, ali ovaj mali borac je, uprkos prognozama doktora, pobijedio sve nevolje. Propuzao je s dvije godine, prohodao s više od tri, a sa četiri godine pronašao je način da u svoj svijet tišine uvede nešto što će dodatno povezati njega i njegovu majku Tanju.

Počeli su praviti kolače, a devetogodišnji Uki na ovaj način pokazuje osjećaje. Ukijeva mama Tanja je nedavno napisala i knjigu 'Ukijev kuvar'.

"Knjigu sam pisala godinu dana i posvećena je mom malom anđelu Ukiju. Osim recepata ispričana je i priča o jednom posebnom dječaku", rekla je Tanja Živković.

Uki ima jedan od najrjeđih sindroma na svijetu i jedino je dijete u Europi sa ovim sindromom, a posljednje tri godine živi u svijetu tišine. Godinama se obitelj  Živković trudila da Uki počne komunicirati, sve dok nije nastala radionica u kojoj je on pronašao način da pokaže što misli i osjeća. Ukijevi roditelji i brat Miljan napravili su kreativni kutak 'Ukijeva čokoladna bajka' u kojem Tanja sa svojim sinom izrađuje raznorazne čokoladne slatkiše, koji polako ali sigurno nalaze put i do kupaca širom BiH.

Majka Tanja svake godine organizira nekoliko manifestacija ili radionica kako bi skrenula pažnju na Ukija, ali i na svu djecu svijeta koja imaju poteškoće u razvoju.

"Kao majka želim reći svim roditeljima da se ponose svojom djecom jer su ona na svijet došla s razlogom. Moj Uroš je za mene dar od Boga i ja sam ponosna što je bas mene izabrao za svoju majku", rekla je Tanja, te dodala da je njena najveća podrška njen suprug. Stariji sin Miljan s ocem izrađuje replike pištolja i pušaka s mehanizmom od drveta, tako da je ova vesela i zanimljiva obitelj skup kreativaca, ali i dragih ljudi velikog srca.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju