Uroš Živković zvani Uki ima rijetku bolest. Mama Tanja otkrila je način da ga poveže sa svijetom. Najslađi mogući.

Galerija


Devetogodišnji gluhonijemi dječak Uroš Živković zvani Uki, iz mjesta Potočani kraj Prnjavora, ima jedan od najrjeđih sindroma na svijetu – De Grouchijev sindrom i trenutno je jedino dijete u Europi s ovim sindromom.

Vezani članci Slika nije dostupna Njemački grad poplavila tona čokolade! Vatrogasci umiruju: Ne brinite se, nećemo ostati bez slatkog za Božić Tone tekuće čokolade curile iz prevrnute cisterne (Screenshot YouTube) Slatka rapsodija na autocesti: Tone tekuće čokolade curile iz prevrnute cisterne preko svih šest traka

Kao bebi srce mu je prestalo raditi čak 7 puta tijekom jednog dana, ali ovaj mali borac je, uprkos prognozama doktora, pobijedio sve nevolje. Propuzao je s dvije godine, prohodao s više od tri, a sa četiri godine pronašao je način da u svoj svijet tišine uvede nešto što će dodatno povezati njega i njegovu majku Tanju.

Uki Živković s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice - 10
Uki Živković s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice - 7 Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Počeli su praviti kolače, a devetogodišnji Uki na ovaj način pokazuje osjećaje. Ukijeva mama Tanja je nedavno napisala i knjigu 'Ukijev kuvar'.

Uki Živković s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice - 10
Uki Živković s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice - 3 Foto: Dejan Rakita/Pixsell

"Knjigu sam pisala godinu dana i posvećena je mom malom anđelu Ukiju. Osim recepata ispričana je i priča o jednom posebnom dječaku", rekla je Tanja Živković.

Uki Živković s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice - 10
Uki Živković s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice - 1 Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Uki ima jedan od najrjeđih sindroma na svijetu i jedino je dijete u Europi sa ovim sindromom, a posljednje tri godine živi u svijetu tišine. Godinama se obitelj  Živković trudila da Uki počne komunicirati, sve dok nije nastala radionica u kojoj je on pronašao način da pokaže što misli i osjeća. Ukijevi roditelji i brat Miljan napravili su kreativni kutak 'Ukijeva čokoladna bajka' u kojem Tanja sa svojim sinom izrađuje raznorazne čokoladne slatkiše, koji polako ali sigurno nalaze put i do kupaca širom BiH.

Uki Živković s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice - 10
Uki Živković s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice - 6 Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Majka Tanja svake godine organizira nekoliko manifestacija ili radionica kako bi skrenula pažnju na Ukija, ali i na svu djecu svijeta koja imaju poteškoće u razvoju.

"Kao majka želim reći svim roditeljima da se ponose svojom djecom jer su ona na svijet došla s razlogom. Moj Uroš je za mene dar od Boga i ja sam ponosna što je bas mene izabrao za svoju majku", rekla je Tanja, te dodala da je njena najveća podrška njen suprug. Stariji sin Miljan s ocem izrađuje replike pištolja i pušaka s mehanizmom od drveta, tako da je ova vesela i zanimljiva obitelj skup kreativaca, ali i dragih ljudi velikog srca.