Zastrašujući uragan Michael obrušio se na sjeverozapad Floride. Posljednjih nekoliko sati ojačao je iz druge u iznimno opasnu četvrtu kategoriju. Vlasti upozoravaju da je za bijeg prekasno i pozivaju one koji nisu slušali pozive za evakuaciju da ne izlaze iz domova.

Galerija


Vjetrovi pušu brzinom većom od 230 kilometara na sat, očekuje se porast razine mora od oko četiri metra, zbog obilnih pljuskova prijete bujice - meteorolozi najavljuju i do 300 litara kiše po metru četvornom.

Vezani članci Madraci (Foto: Screenshot/YouTube) Svi su u čudu promatrali najezdu madraca, tko bi rekao da su selice Požar (Foto: Screenshot/YouTube) Okupili se kako bi gledali vatrenu stihiju, a onda je vjetar zapuhao u njihovu smjeru...

"Volim svoju malu kuću, ribe i brod. Pokušat ćemo ih držati na oku. To je vjerojatno glupo, ali radio sam i gluplje stvari", kazao je Bob Barnett. Njegov sugrađanin Kenny Stephens dodaje: "Moja obitelj živi u istoj ulici sto godina. Vidjeli smo i gore od ovoga. Plimni val nikad nije došao do naše kuće".

Više od 370 tisuća ljudi dobilo je naredbu za evakuaciju, ali mnogi su se na to oglušili. "Sad kad je oluja stigla, nije sigurno putovati. Ako ste u obalnom području, ne napuštajte domove. Vrijeme za evakuaciju obalnog područja je prošlo. Slušajte lokalne dužnosnike", rekao je Rick Scott, guverner Floride. Kako prenosi BBC, Scott je kazao i kako im "prijeti nezamislivo uništenje".

Na Floridi je mobilizirano 3500 pripadnika Nacionalne garde. Škole i državni uredi su zatvoreni, police trgovina ispražnjene. Scott je kazao kako je ovo "najgora oluja koja je pogodila sjeverozapad Floride u posljednjih više od 100 godina".

"Ovo je, a previše ponavljam tu riječ, nezapamćeno. Bit će to velik udar. Struje neće biti više tjedana i morate se mentalno pripremiti da to prevladate", ustvrdio je Brock Long, direktor FEMA-e.

Za Floridu te susjedne Alabamu i Georgiju proglašeno je izvanredno stanje. Na putu uragana je oko 16 milijuna ljudi. Michael bi trebao zahvatiti Sjevernu i Južnu Karolinu, koje je prošli mjesec kišom natopio uragan Florence.

"Jako smo dobro pripremljeni. FEMA je spremna. Svi smo spremni. Razgovarao sam s guvernerom Scottom i svima s kojima je potrebno i nadam se da će nam se posrećiti. To se možda neće dogoditi, ali mi smo spremni", kazao je predsjednik Donald Trump.

U Meksičkom zaljevu zatvorene su brojne naftne platforme, a proizvodnja je smanjena za oko 40 posto. Uragan Michael je već odnio 13 života u Srednjoj Americi, a Kubi je donio oko 300 litara kiše po metru četvornom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr