Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija koja preuzima i utjeruje dugove greškom je 2013. godine tužila ženu zbog nepodmirenih dugovanja na kreditnoj kartici u iznosu od 1130 dolara.


Maria Guadalupe Mejia Alcantara (51) iz Kansasa preko noći je postala bogatašica zahvaljujući odluci porote okruga Jackson koja joj je dodijelila golemu odštetu jer je bila nepravedno kazneno gonjena.

Vezani članci Damir Polančec EKSKLUZIVNO Damir Polančec za Dnevnik Nove TV o tužbi protiv države: "Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego materijalni aspekt" Slika nije dostupna 9131 neriješen slučaj stariji od 10 godina: Ako vam sudski postupak traje desetljećima možete tužiti državu

Naime, agencija koja preuzima i utjeruje dugove Portfolio Recovery Associates, zabunom je 2013. godine Alcantaru tužila zbog nepodmirenih dugovanja na kreditnoj kartici u iznosu od 1130 dolara.

Naknadno je utvrđeno da je agencija zapravo htjela tužiti muškarca sličnoga imena, te je ta naizgled bizarna greška Portfolio Recovery Associates stajala goleme kazne, otkriva The Kansas City Star.

Porota je naložila agenciji da isplati sveukupno 83 milijuna dolara (od toga 82,9 milijuna u ime kaznene odštete) jer je na taj način želi poslati svim sličnim agencijama poruku da se ne mogu ponašati kako žele i goniti ljude bez popratne valjane dokumentacije.

Nova pravila za korisnike mobitela - evo na što imate pravo

Glasnogovornik Portfolio Recovery Associatesa Michael McKeon je kazao da je presuda prešla svaku granicu zdravog razuma te je u ime agencije najavio žalbu.

Ukoliko je sudac Žalbenog suda u Missouriju odbije, odnosno ne dođe li u međuvremenu do nagodbe između stranaka, Alcantari i njezinim odvjetnicima će pripasti 41 milijun doke će ostatak novca biti uplaćen u fond pravobranitelja te savezne države.

"Portfolio Recovery uopće nije posjedovao dokumentaciju računa. Drugim riječima, ta agencija uopće nije imala pojma da se naša klijentica zove drugačije od vlasnika računa od kojeg je htjela utjerati novac.

Nadalje, tijekom suđenja agencija uopće nije htjela priznati pogrešku, a kamoli se ispričati i izraziti žaljenje jer uznemirila i izvela na sud nedužnu ženu", kazala je Alcantarina odvjetnica Gina Chiala, koje je potvrdila da je od 2006. do 2014. godine još 88 ljudi zatražilo pravnu pomoć jer ih je ta ista agencija optužila imaju dugovanja koja nikada nisu stvorili. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju