Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posrednik UN-a za rješavanje problema oko imena Makedonije Matthew Nimetz predložio je dvojaki naziv za tu bivšu jugoslavensku državu, kako bi razriješio njezin spor s Grčkom.


Kako piše grčki dnevnik To Vima, posrednik predlaže da se Makedonija svojim sadašnjim ustavnim nazivom 'Republika Makedonija' koristi samo unutar svojih granica i u bilateralnim vezama sa zemljama koje to žele.

Vezani članci Panos Kamenos (Foto: AFP) Grčki ministar obrane podnio ostavku zbog dogovora o imenu Makedonije, najavio povlačenje i 6 drugih ministara Makedonski parlament (Foto: AFP) Makedonski parlament izglasao promjenu imena zemlje: Grčki premijer uputio čestitke

Istodobno, 'međunarodni službeni naziv' koji bi joj se dodijelio
koristio bi se kod njezina ulaska u međunarodne organizacije i na putovnicama njezinih državljana. Predlaže se pet naziva, među kojima 'Nova Republika Makedonija' i 'Republika Gornja Makedonija'.

Grčka, koja od 1991. godine priječi međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, smatrajući da ono pripada isključivo grčkoj baštini, zaprijetila je da će uložiti veto na ulazak Makedonije u NATO ukoliko se ne postigne dogovor do održavanja summita Sjevernoatlantskog saveza u Bukureštu 2. travnja.

UN posreduje u tom pitanju od 1993., ali je u međuvremenu više od sto zemalja priznalo Makedoniju pod njezinim ustavnim nazivom, među njima SAD, Kina i Rusija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju