Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel glavnog tajnika

UN poziva na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije, Rusija traži sjednicu Vijeća sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u subotu sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon zapadnih udara na Siriju.

"Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda", napisao je u priopćenju Guterres.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule Napad na Siriju (Foto: AFP) Neće utjecati na odlučnost vojske Sirijski režim osudio napad: "To je barbarska agresija koja vodi prema jačanju tenzija u svijetu"

Glavni tajnik odgodio je predviđeno putovanje u Saudijsku Arabiju kako bi nadgledao posljedice vojne operacije SAD-a, V. Britanije i Francuske kojoj su cilj bili prvenstveno kemijski vojni kapaciteti kojima, po njima, raspolaže sirijska vlast.

"Svaka upotreba kemijskog oružja strašna je", izjavio je Guterres.

Naglasio je važnost djelovanja u skladu s poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

Zapadnu vojnu intervenciju na Siriju nije dopustilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Guterres je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore oko otvaranja istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja kemijskih napada u Siriji.

Ruski zastupnik Vladimir Džabarov u Moskvi je kazao kako će Rusija zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o zračnim napadima zapadnih snaga, prenosi RIA novosti.

"Trenutno se analizira situacija. Rusija će tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, siguran sam", kazao je Džabarov koji je zamjenik predsjednika vanjskopolitičkog odbora.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene