Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politike štednje poput onih u Španjolskoj i u Grčkoj prijete zapošljavanju i ugrožavaju gospodarski oporavak, ocijenio je UN u svom godišnjem izvješću o socijalnom stanju u svijetu, objavljenom u srijedu.


'Mjere štednje koje su neke zemlje poput Grčke i Španjolske donijele zbog prevelikog javnog duga ne prijete samo zapošljavanju u javnom sektoru i društvenoj potrošnji, već čine oporavak nesigurnijim i slabijim', ističe se u izvješću UN-ova ureda za gospodarska i socijalna pitanja.

'Vlade moraju oprezno reagirati na pritiske radi proračunske konsolidacije i donošenja mjera štednje ako ne žele staviti na kocku oporavak gospodarstva', dodaje se u dokumentu.

Taj se problem ne odnosi samo na razvijena gospodarstva, upozoravaju UN-ovi ekonomisti koji misle da su i 'mnoge zemlje u razvoju, napose one koje se koriste MMF-ovim programima, izložene pritisku kako bi smanjile javnu potrošnju i uvele mjere štednje'.

Jedan od glavnih zaključaka izvješća jest da zemlje moraju biti kadre sustavno provoditi kontraciklične politike.

Zato je 'prijeko potrebno', ocjenjuje UN, preispitati 'narav i glavne zadaće uvjeta' što ih postavljaju međunarodne organizacije u pružanju pomoći zemljama koje su zapale u teškoće.

'Važno je da vlade povedu računa o mogućim društvenim posljedicama svojih gospodarskih politika' na prehranu, zdravlje i školstvo kako ne bi dugoročno ugrozile gospodarski rast, ističe UN.

U izvješću se usto osuđuju zahtjevi za veću fleksibilnost tržišta rada jer ju 'nerijetko prati pad plaća i lošiji uvjeti zapošljavanja'. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nećemo biti kukavice i odlučno ćemo voditi bitke koje su pred nama' Slika nije dostupna PANIKA U GRČKIM BANKAMA! Građani u 2 dana podigli 2 milijarde eura!