Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike

UN: Politike štednje poput one u Grčkoj prijete zapošljavanju i gospodarstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politike štednje poput onih u Španjolskoj i u Grčkoj prijete zapošljavanju i ugrožavaju gospodarski oporavak, ocijenio je UN u svom godišnjem izvješću o socijalnom stanju u svijetu, objavljenom u srijedu.

'Mjere štednje koje su neke zemlje poput Grčke i Španjolske donijele zbog prevelikog javnog duga ne prijete samo zapošljavanju u javnom sektoru i društvenoj potrošnji, već čine oporavak nesigurnijim i slabijim', ističe se u izvješću UN-ova ureda za gospodarska i socijalna pitanja.

'Vlade moraju oprezno reagirati na pritiske radi proračunske konsolidacije i donošenja mjera štednje ako ne žele staviti na kocku oporavak gospodarstva', dodaje se u dokumentu.

Taj se problem ne odnosi samo na razvijena gospodarstva, upozoravaju UN-ovi ekonomisti koji misle da su i 'mnoge zemlje u razvoju, napose one koje se koriste MMF-ovim programima, izložene pritisku kako bi smanjile javnu potrošnju i uvele mjere štednje'.

Jedan od glavnih zaključaka izvješća jest da zemlje moraju biti kadre sustavno provoditi kontraciklične politike.

Zato je 'prijeko potrebno', ocjenjuje UN, preispitati 'narav i glavne zadaće uvjeta' što ih postavljaju međunarodne organizacije u pružanju pomoći zemljama koje su zapale u teškoće.

'Važno je da vlade povedu računa o mogućim društvenim posljedicama svojih gospodarskih politika' na prehranu, zdravlje i školstvo kako ne bi dugoročno ugrozile gospodarski rast, ističe UN.

U izvješću se usto osuđuju zahtjevi za veću fleksibilnost tržišta rada jer ju 'nerijetko prati pad plaća i lošiji uvjeti zapošljavanja'. (Hina)

Pročitajte i ovo Suzana Vasiljević Kognitivna disonanca Vučić se u New Yorku bori protiv rezolucije o Srebrenici: Njegova savjetnica o tom zločinu napravila dokumentarac Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene