Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svake godine dva milijuna žena žrtve su trgovine ljudima zbog prostitucije, ropstva i prisilnog rada, a više od 60 posto ih tijekom života doživi neki oblik fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, objavio je UN-ov program za razvoj u povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama.


Spolno nasilje pogađa žene, njihove obitelji i države te pojačava nejednakost žena i muškaraca u svijetu, upozorava UNDP i ističe da se silovanje u braku u 35 država ne smatra kaznenim djelom i da više od 603 milijuna žena živi u zemljama u kojima se kaznenim djelom ne smatra nasilje u obitelji.

'To je neprihvatljivo, potrebni su nam bolji zakoni i njihova primjena', rekla je Helen Clark iz UNDP-a.

Institucije kaznenog progona i pravosuđa pozvala je na tješnju suradnju s vladama, civilnim društvom i međunarodnim partnerima kako bi se uklonili korjeni nasilja nad ženama, pomogle žrtve, a počinitelji kaznili.

Vezani članci Uroš Pašajlić Ovo je otac iz pakla koji je kćer zatočio i izgladnjivao: "Zvjerski je mučena. Živjela je u kadi, nije znala hodati" Ilustracija "Obećao je da će mi život pretvoriti u pakao, i pretvorio ga je!": Muškarac prijateljima šalje fotografije gole žene

>> Potresna ispovijest žrtve obiteljskog nasilja

UNDP s brojnim zemljama radi na inicijativama kojima je cilj spriječiti i odgovoriti na spolno nasilje, uključujući zemlje pogođene krizama gdje se silovanje i spolni napadi koriste kao ratno oruđe.

Ta UN-ova agencija 'potvrđuje predanost borbi protiv spolnoga nasilja i poziva na pojačane napore protiv specifičnih obrazaca nasilja u zemljama u razvoju i onima pogođenim krizama, radu sa ženskim organizacijama, kao i s muškarcima i dječacima', navodi se u priopćenju UNDP-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju