Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 91. godini

Umro nacistički čuvar John Demjanjuk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John Demjanjuk, bivši čuvar nacističkog koncentracijskog logora Sobibora, osuđen 2011. na pet godina zatvora, umro je u 91. godini, priopćila je njemačka policija.

Demjanjuk je osuđen na sudu u Muenchenu koji je utvrdio da je doista bio čuvar logora Sobibora u Poljskoj u kojemu je ubijeno gotovo 28 tisuća ljudi. Umro je u umirovljeničkom domu u okolici Rosenheima, u Bavarskoj, gdje je čekao ishod žalbe na presudu.

Pročitajte i ovo Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera

>> Sandor Kepiro oslobođen optužbi za nacističke zločine

Sudski postupak protiv Demjanjuka bio je među posljednjima za nacističke zločine, zajedno s procesom Mađaru Sandoru Kepiru, koji je umro prije šest mjeseci. Nakon osamnaestomjesečnog suđenja, sud u Muenchenu je u svibnju 2011. presudio da je taj apatrid ukrajinskog podrijetla tijekom šest mjeseci 1943. nesumnjivo radio kao čuvar u Sobiboru gdje je ubijeno 27.900 Židova, većinom nizozemskih.

Sud ga je ipak pustio na slobodu jer zbog svoje dobi i činjenice da nije bio državljanin nijedne zemlje, zbog čega nije mogao izaći iz Njemačke, nije bio opasan i nije postojala nikakva opasnost da pobjegne pravosuđu. Godine 2009. Demjanjuk je protjeran iz Sjedinjenih Država gdje je živio od 50-ih godina prošlog stoljeća. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene