Obavijesti Video Pretražite Navigacija
šteta 100.000 eura

Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera

Vlasta Pavić i Milan Bandić
Vlasta Pavić i Milan Bandić Foto: Ranko Šuvar/Cropix
Podignuta je optužnica protiv Vlaste Pavić, bivše zagrebačke gradonačelnice, a u sve je upleten i Rus poznat kao bivši maser Vladimira Putina.

Bivša zagrebačka gradonačelnica, danas pravnica, Vlasta Pavić (66) i njezina poslovna suradnica Iva Franekić (53) optužene su za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave dok se Marijanu Leinart prema optužnici koja je podignuta u ŽDO Osijek tereti da je poticala na zlouporabu u gospodarskom poslovanju.

Kako piše Jutarnji list, riječ je o slučaju vezanom uz tvrtku Mikado koju je osnovao Konstantin Veniaminovič Gološčapov, u javnosti poznat kao bivši maser Vladimira Putina. Od 2012. do 2015. godine Vlasta Pavić bila je voditeljica poslova u tvrtki Mikado, dok je Iva Franekić bila direktorica te tvrtke.

Pročitajte i ovo Ukrajina postavlja zmajeve zube zmajevi zubi FOTO Ukrajina diže zid smrti od 1000 kilometara: "Ovako ćemo zaustaviti Putinovu vojsku"

Gološčapov je prije 15-ak godina odlučio kupiti obrasli kompleks Katino na otoku Šipanu. Prema optužnici, Vlasta Pavić i Iva Franekić terete se da su sebi, majci Vlaste Pavić i Gološčapovu pribavile nepripadajuću imovinsku korist, a šteta je prema optužnici oko 100.000 eura.

Franekić za Katino 2012. ugovorila projektiranje, isporuku i montažu četiri dizala, nakon čega je Pavić sredila da se umjesto jednog dizala isporuči podizna platforma invalidskih kolica za kosi transport vrijedna 95.000 kuna i koja su potom postavljena na Ksaveru u kući majke Vlaste Pavić. U listopadu 2013. kupovao se i namještaj od trosjeda, dvosjeda, fotelje i taburea vrijednih 44.293 kune. I umjesto da se dostave na Šipan, isti su završili za opremanje Gološčapove kuće u Blatu i sve to na račun, opet, Mikada.

Pročitajte i ovo Screenshot Pokret otpora Partizani upali u Rusiju i žestoko napali: "Uzet ćemo svoju zemlju od režima"

Istražitelji su otkrili i da su Pavić i Franekić na teret Mikada potrošile i 600.000 kuna za tobožnje radove ugradnje plivajućeg cementa u Katinu na Šipanu. No umjesto toga sredile su si tri stana po Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene