Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasila se i odvjetnica

Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca

Dokumenti
Dokumenti Foto: Dnevnik Nove TV
Općinski kazneni sud u Zagrebu potvdio je optužnicu protiv Rikarda Fuchsa, sina HDZ-ovog ministra obrazovanja Radovana Fuchsa te Gordana Nole, punca Rikarda Fuchsa.

Terete se da su od 8. kolovoza 2008. do 30. rujna 2011. tražili od Ede Baričevića da im proda dionice TOZ Penkale vrijedne 840.000 kuna. Prema pisanju medija, Rikard Fuchs, ekonomist po struci, bio je voditelj poslova Oportunitas ulaganja, a dionice TOZ Penkale trebale su biti prodane tom društvu.

Tužiteljstvo tvrdi da je Fuchs lagao Baričeviću da će mu dionice biti plaćene u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora, iako takve namjere nije imao, jer su i on i Nola bili svjesni da Oportunitas ulaganja nema taj novac.

Prema optužnici, Nola je zaključio ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica s Baričevićem, a radilo se o prodaji 2000 dionica koje su trebali platili Baričeviću u roku 30 dana.

Prijavio ih Baričević

Tužiteljstvo navodi da dionice Baričeviću u tom roku nisu plaćene, iako iz bankovnih podataka ispada da su Oportunitas ulaganje u tom trenutku imali novca na računu jer su primili pozajmicu od Industrogradnje u iznosu od 15,1 milijuna kuna. Na koncu, nakon što je prošao rok za plaćanje od 30 dana, Baričević je prisilno uspio naplatiti oko 77.338 kuna.

Pročitajte i ovo Predsjednik Republike Zoran Milanović - 2 Nova objava Predsjednik Milanović ponovno se oglasio: "Tko god nije vidio problem..."

Za ostatak duga od 762.661 kuna Nola se tereti da je 30. rujna 2011. izdao bjanko zadužnicu od milijun kuna koja je glasila na Prva ulaganja, tvrtku koja je bila sljednik Oportunitas ulaganja. Učinio je to, kaže tužiteljstvo, iako je bio svjestan da se ta zadužnica ne može naplatiti.

Mediji su ranije izvijestili da je priča koja je sada završila potvrđenom optužnicom zakotrljala nakon što je Baričević podnio kaznenu prijavu protiv Fuchsa i Nole.

Dodajmo i kako se oglasila Ksenija Vržina, odvjetnica Rikarda Fuchsa te u priopćenju poručila sljedeće:

"Prvenstveno želimo ukazati da se u konkretnom slučaju radi o već presuđenoj stvari jer je Županijski sud u Zagrebu rješenjem u 2022. godini ukinuo rješenje Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu o provođenju istrage u istoj pravnoj stvari, a na koje se rješenje Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu nikad nije žalilo. Po pravomoćnosti istog rješenja Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu ponovo je pokrenulo istragu za istu stvar iako se u konkretnom slučaju već meritorno odlučilo.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Rat na društvenim mrežama Ministar Anušić dopunio Milanovićevu anketu na Facebooku, evo što je napisao

Važno je naglasiti da je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu utvrdio da rješenje o provođenju istrage ne sadržava osnovanu sumnju da je naša stranka gosp. Fuchs počinio kazneno djelo.

Znakovito je što se oštećenik Edo Baričević nikad nije pokušao naplatiti iako su postojala sredstva i imovina iz kojih se mogao naplatiti, a što je utvrdio i sudski vještak u istrazi, već je isključivo inzistirao na kaznenom progonu protiv naše stranke gosp. Rikarda Fuchsa.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

Vjerujemo da ćemo pred neovisnim i nepristranim sudom dokazati neosnovanost optužbe koja se našoj stranci gosp. Rikardu Fuchsu stavlja na teret.

Konačno, smatramo da se putem medija pokušava naštetiti ugledu naše stranke, a samo i isključivo u svrhu predizborne kampanje za parlamentarne izbore", stoji u objavi odvjetnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene