Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacistički zločini u Srbiji 1942.

Sandor Kepiro oslobođen optužbi za nacističke zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađar Sandor Kepiro (97), kojega se smatralo jednim od posljednjih živućih nacističkih ratnih zločinaca, oslobođen je optužbe za zločine počinjene protiv židova u Srbiji 1942. godine, odlučio je u ponedjeljak sud u Budimpešti.

Tužiteljstvo je za Kepiroa, negdašnjeg zapovjednika mađarske žandarmerije, tražilo zatvorsku kaznu, a obrana poništenje procesa ili oslobađanje.

Sandor Kepiro optužen je za suučeništvo u ratnim zločinima počinjenima od 21. do 23. siječnja 1942. u Novom Sadu, tada dijelu mađarske okupirane Bačke.

Najmanje 1200 civila, Židova i Srba ubijeno je nakon novosadske racije u siječnju 1942. godine. Kepiro je uvijek tvrdio da je nevin, a optužnica ga je teretila da je osobno naredio smaknuća 36 osoba.

Povjesničari su na suđenju tvrdili da su spisi na koje se tužiteljstvo poziva nepotpuni ili loše prevedeni.

Kepiro, koji je poslije rata pobjegao u Argentinu, osuđen je 1946. u odsutnosti na 14 godina zatvora. U domovinu se vratio 1996. godine u tajnosti.

Centar Simona Wiesenthala upisao je Sandora Kepira na vrh popisa najtraženijh bivših nacističkih zločinaca, a u trag mu je 2006. u Budimepšti ušao voditelj centra Effraim Zuroff.(HINA)

Pročitajte i ovo Iva Balog Nestala sa zabave "Cijeli je svijet obišla brodom i na kraju skončala na ovoj smrdljivoj plaži": Otkriven uzrok smrti Ive Balog, čije je tijelo pronađeno u Dunavu Iva Balog otišla je na kupanje Iva (27) nestala je sa zabave, tijelo je pronađeno 60 km dalje: "Tamo je bilo stotinu ljudi, kako nitko nije ništa čuo ni vidio"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene