Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 103. godini

Umro jedan od najvećih vojnih stratega, porazio Francuze i Amerikance

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Vo Nguyen Giap, jedan od najvećih vojnih stratega u povijesti, umro je u 103. godini života.

General Vo Nguyen Giap, heroj vijetnamske neovisnosti i čovjek koji je u Dien Bien Phuu porazio francusku vojsku, umro je u petak u 103. godini, doznaje se od vladina i vojnog izvora.

Pročitajte i ovo laser Moćno, a jeftino VIDEO "Ovo može promijeniti sve, ruši mete brzinom svjetlosti": Britanci pokazali moćno lasersko oružje Ivan Anušić i Hrvoje Krešić Otkrio i kad stižu Rafalei Ministar obrane Ivan Anušić o vojnom roku: "Bit će tri mjeseca. Oni koji završe obuku u cijelosti imat će benefite"

Giap, posljednji preživjeli povijesni čelnik komunističkog Vijetnama bio je u narodu jedan od najomiljenijih vijetnamskih čelnika nakon osnivača Komunističke partije Vijetnama Ho Ši Mina.

>> Vijetnam: U džungli se skrivali 40 godina!

Taj samouki visoki časnik koji je znanje stjecao čitanjem stručne literature i kojeg su smatrali jednim od najvećih vojnih stratega u povijesti, uspio je zahvaljujući svojoj taktici poraziti francusku i američku vojsku.

Tako je 1954. u kotlini Dien Bien Phu do nogu potukao francuske kolonijalne snage, što je označilo rađanje neovisnog Vijetnama i završetak francuske vlasti u Indokini.

Idućih dvadeset godina taj sin opismenjena seljaka, koji je savršeno govorio francuski, nastavio je voditi postrojbe tijekom Vijetnamskog rata s Amerikancima i njihovim saveznicima u južnom Vijetnamu sve do zauzeća Sajgona 30. travnja 1975.

No, unatoč njegovim vojnim uspjesima, komunistički režim je zaustavio njegovu političku karijeru. Godine 1975. je napustio Politbiro komunističke partije. Ostao je na dužnosti zamjenika predsjednika vlade, na kojoj je bio zadužen za znanost, tehnologije i obiteljsko planiranje. Najposlije je 1991. izbačen iz centralnog komiteta partije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene