Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 94. godini

Umro bivši upravitelj Golog otoka Jovo Kapičić, sudjelovao u uhićenju Draže Mihajlovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji nije bio omiljen jer je bio jedan od direktnih sudionika hvatanja četničkog vođe Draže Mihailovića. 'Zahvaljujući srpskom nacionalizmu i Slobodanu Miloševiću, Jugoslavija se raspala u krvi i zločinima', rekao je Kapičić u jesen 1991.

U Beogradu je danas u 94. godini umro Jovo Kapičić, stari udbaš i jedan od najvjernijih Titovih pratitelja. Iako je najveći dio života proveo u Beogradu, u Srbiji nije bio omiljen jer je bio jedan od direktnih sudionika hvatanja četničkog vođe Draže Mihailovića, a na području bivše zajedničke države jer je bio zapovjednik logora na Golom otoku, ali i drugih 7-8 logora za političke neistomišljenike.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

Prije godinu-dvije, u središtu Beograda dok se vraćao iz kafića svoga sina, nekadašnjeg proslavljenog košarkaša Dragana Kapičića gdje je redovito provodio prijepodneva, namlatio ga je jedan Beograđanin, vjeruje se zbog njegovih kritičkih izjava o srpskom nacionalizmu. Iako u poznim godinama, tada je izjavio novinarima da napadač može biti sretan što nije imao u džepu pištolj.

O Titu, u čijem je neposrednom osiguranju bio godinama, uvijek je govorio s dubokim poštovanjem i rado je prepričavao anegdote s Titovih putovanja koje su bile nepoznate široj javnosti. U Srbiji je tijekom 2009. i 2010. vođena velika državna potraga za grobom Draže Mihailovića, a Jovo Kapičić je tada izjavio: "I da znam, ne bih rekao gdje je Draža" kako se od njega ne bi pravio kult ličnosti.

'Zahvaljujući srpskom nacionalizmu i Slobodanu Miloševiću, Jugoslavija se raspala u krvi i zločinima', rekao je Kapičić koji je u jesen 1991. stavio svoj potpis na dokument kojim su protivnici Miloševića i njegove politike u Srbiji tražili obustavljanje napada i bombardiranja hrvatskih gradova, posebice Dubrovnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene