Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Srbiji nije bio omiljen jer je bio jedan od direktnih sudionika hvatanja četničkog vođe Draže Mihailovića. 'Zahvaljujući srpskom nacionalizmu i Slobodanu Miloševiću, Jugoslavija se raspala u krvi i zločinima', rekao je Kapičić u jesen 1991.


U Beogradu je danas u 94. godini umro Jovo Kapičić, stari udbaš i jedan od najvjernijih Titovih pratitelja. Iako je najveći dio života proveo u Beogradu, u Srbiji nije bio omiljen jer je bio jedan od direktnih sudionika hvatanja četničkog vođe Draže Mihailovića, a na području bivše zajedničke države jer je bio zapovjednik logora na Golom otoku, ali i drugih 7-8 logora za političke neistomišljenike.

Vezani članci N1 i Nova S Televizije N1 Srbija i Nova S prekinule emitiranje programa u Srbiji: Stigla prva reakcija iz EU-a Prosvjed u Srbiji - 1 Uz slike Putina i Draže Mihajlovića: U Beogradu prosvjedovali protiv otkazanog EuroPridea

Prije godinu-dvije, u središtu Beograda dok se vraćao iz kafića svoga sina, nekadašnjeg proslavljenog košarkaša Dragana Kapičića gdje je redovito provodio prijepodneva, namlatio ga je jedan Beograđanin, vjeruje se zbog njegovih kritičkih izjava o srpskom nacionalizmu. Iako u poznim godinama, tada je izjavio novinarima da napadač može biti sretan što nije imao u džepu pištolj.

O Titu, u čijem je neposrednom osiguranju bio godinama, uvijek je govorio s dubokim poštovanjem i rado je prepričavao anegdote s Titovih putovanja koje su bile nepoznate široj javnosti. U Srbiji je tijekom 2009. i 2010. vođena velika državna potraga za grobom Draže Mihailovića, a Jovo Kapičić je tada izjavio: "I da znam, ne bih rekao gdje je Draža" kako se od njega ne bi pravio kult ličnosti.

'Zahvaljujući srpskom nacionalizmu i Slobodanu Miloševiću, Jugoslavija se raspala u krvi i zločinima', rekao je Kapičić koji je u jesen 1991. stavio svoj potpis na dokument kojim su protivnici Miloševića i njegove politike u Srbiji tražili obustavljanje napada i bombardiranja hrvatskih gradova, posebice Dubrovnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju