Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik izraelske vlade Yitzhak Shamir umro je u 96. godini, objavio je u subotu ured aktualnog premijera Benjamina Netanyahua.


Yitzhak Shamir, koji se povukao iz političkog života bolovao je od Alzheimerove bolesti.

'Predsjednik vlade Benjamin Netanyahu rekao je kako je s velikom tugom i žalošću primio informaciju o smrti Yitzhaka Shamira. On je bio dio toga iznimnog naraštaja koji je stvarao izraelsku državu i borio se za židovski narod', stoji u priopćenju koje je objavio ured predsjednika izraelske vlade.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Unatoč visokoj procijepljenosti bore se s četvrtim valom: Prvi put od siječnja više od 10.000 novozaraženih Izrael će uoči početka škole testirati djecu Imaju tisuće novih slučajeva dnevno, a sada su odlučili testirati svu djecu od tri do 12 godina: "Moj je sin dobio pozitivan rezultat. Očito je bio bolestan, a mi to nismo znali"

>> Peres: Pokolji su svakim danom sve gori, to je sramota!

Shamir je je došao u Palestinu 1935. godine, nakon čega je pristupio jednoj od tajnih židovskih organizacija koje su se borile protiv britanske okupacije Palestine. Nakon uspješne borbe za neovisnost Izraela, Shamir je pristupio Mossadu, izraelskoj tajnoj službi, a u Kneset je izabran 1973. Predsjednik parlamenta postao je 1977., a ministar vanjskih poslova 1980., nakon čega je na mjestu predsjednika vlade 1983., naslijedio Menaghema Begina.

Iako je Shamira pratila reputacija pripadnika tvrdolinijaške struje Likuda, 1977. je primio u posjet egipatskog predsjednika Anvara al Sadata i na mirovnim pregovorima 1981. i 1982. pregovarao s Egipćanima o normalizaciji odnosa. Vodio je i pregovore koji su rezultirali sporazumom s Libanonom 1983., no libanonska ga vlada nikad nije ratificirala. Vodstvo Likuda napustio je u ožujku 1993., a iz političkog života definitivno se povukao 1996.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.