Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umrla Poljakinja koja je spasila 2.500 židovske djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljakinja Irena Sendler, koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila 2.500 židovske djece iz geta u Varšavi, umrla je u u dobi od 98 godina, objavila je njezina kći Janina Zgrzembska.

Socijalna radnica Irena Sendler radila je prije rata pri siromašnim židovskim obiteljima u Varšavi, a od jeseni 1940. godine, po cijenu vlastitog života, nosila je hranu, odjeću i lijekove stanovnicima geta što su ga u Varšavi uspostavili nacisti. 

Pročitajte i ovo Marco Buschmann, njemački ministar pravosuđa Na Danu židovske zajednice Njemačka zabilježila 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi: "Ovo je sjeme mržnje koje, nažalost, klija" Antisemitizam na američkim sveučilištima - 2 Podnijela ostavku Predsjednica prestižnog sveučilišta pozivala na genocid protiv Židova: "To je odluka koja ovisi o kontekstu"

Krajem 1942., Irena Sendler se pridružila pokretu otpora Zegota (Vijeće za pomoć židovima) i otada je tajno izvodila djecu iz geta i smještala ih u katoličke obitelji i samostane.

Djeca su bila skrivana u kovčezima, prebacivana vatrogasnim kolima i kamionima za odvoz otpada, ili ih se skrivalo pod kapute ljudi koji su imali pravo pristupa u geto.

Sendler je bila uhićena 20. listopada 1943. i mučena, te osuđena na smrt, no čudo se dogodilo kada ju je oslobodio njemački časnik kojega je pokret otpora uspio podmititi.

Sendler je nastavila raditi pod drugim identiteom sve do oslobođenja, a nakon rata nadzirala je rad sirotišta i umirovljeničkih domova.

Godine 1965. dobila je priznanje Pravednici među narodima, koje dodjeljuje institut Yad Vashem iz Jeruzalema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene