Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljakinja Irena Sendler, koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila 2.500 židovske djece iz geta u Varšavi, umrla je u u dobi od 98 godina, objavila je njezina kći Janina Zgrzembska.


Socijalna radnica Irena Sendler radila je prije rata pri siromašnim židovskim obiteljima u Varšavi, a od jeseni 1940. godine, po cijenu vlastitog života, nosila je hranu, odjeću i lijekove stanovnicima geta što su ga u Varšavi uspostavili nacisti. 

Vezani članci Pomorska policija, (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Tragedija na Visu: Poljakinji pozlilo prilikom izrona. Liječnici je pokušali reanimirati, no nije joj bilo spasa Dorica Nikolić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Preminula Dorica Nikolić, bivša saborska zastupnica HSLS-a i državna tajnica

Krajem 1942., Irena Sendler se pridružila pokretu otpora Zegota (Vijeće za pomoć židovima) i otada je tajno izvodila djecu iz geta i smještala ih u katoličke obitelji i samostane.

Djeca su bila skrivana u kovčezima, prebacivana vatrogasnim kolima i kamionima za odvoz otpada, ili ih se skrivalo pod kapute ljudi koji su imali pravo pristupa u geto.

Sendler je bila uhićena 20. listopada 1943. i mučena, te osuđena na smrt, no čudo se dogodilo kada ju je oslobodio njemački časnik kojega je pokret otpora uspio podmititi.

Sendler je nastavila raditi pod drugim identiteom sve do oslobođenja, a nakon rata nadzirala je rad sirotišta i umirovljeničkih domova.

Godine 1965. dobila je priznanje Pravednici među narodima, koje dodjeljuje institut Yad Vashem iz Jeruzalema.