Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umirovljenici odbijaju platiti porez za organizaciju OI-ja: 'Radije ćemo u zatvor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski bračni par slaže se kako će prije otići u zatvor nego platiti 33 funti poreza za organizaciju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Tom i Rita Glenister kažu kako im je plaćanje 33 funte za potrebe organizacije Olimpijskih igare nametnuto, te kako takav porez nije pošten.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!"

Glenisterovi će se na sudu pojaviti krajem mjeseca, a do sada su već nekoliko puta odbili platiti porez. Ako ih proglase krivima, prijeti im 3 mjeseca zatvora.

78-godišnji Tom, odlučan je u ideji da postane prvi 'olimpijski mučenik', i tako izrazi zabrinutost zbog porasta cijene organizacije Olimpijskih igara.

I njegova 76-godišnja supruga je odbila plaćanje poreza.

'Imamo novac za plaćanje poreza, ali nećemo jer je to stvar principa. Premijer nam stalno ponavlja kako će od Olimpijskih igara imati koristi svi ljudi u zemlji, ali financirat će ih samo stanovnici Londona. Zašto bismo to trebali biti samo mi? Mi smo stari umirovljenici koji možda neće ni doživjeti 2012. godinu. Nije u redu da financiramo skupe stadione koje možda nikad nećemo ni posjetiti. Olimpijske igre u Pekingu bile su odlične, slažemo se, i naši reprezentativci osvojili su mnogo medalja, ali igre nismo gledali jer smo bili na odmoru, i sigurno nećemo gledati ni igre 2012.', rekao je Tom.

Sin bračnog para Gleinster, Tom podržava roditelje. Kaže kako imaju pravo ispitati svaku odluku ili porez koji im je nametnut, bez straha od progona ili zatvora.

No Tom i Rita nisu usamljeni. Mnogi se bune zbog porasta troškova organizacije Olimpijskih igara. Gradonačelnik Londona Boris Johnson tvrdi kako igre neće koštati više od 9,3 milijardi funti, što je čak četiri puta više od svote koja je utvrđena 2005. godine.

Građani Londona će sudjelovati s jednom milijardom, dvije milijarde osigurat će se dobicima na lutriji, a šest milijardi osigurat će vlada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene