Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosvjedi za raspuštanje parlamenta i protiv njega omeli su u srijedu rad Ustavnog suda koji proučava valjanost te odluke, a premijer je spomenuo mogućnost kompromisa u rješavanju ukrajinske političke krize.


Ukrajinu je zahvatila oštra kriza nakon raspuštanja parlamenta, koje je 2. travnja proglasio prozapadnjački raspoložen predsjednik Viktor Juščenko, a osporava ga proruska vladina koalicija koja se obratila Ustavnom sudu.

Vezani članci Milorad Dodik i Sergej Lavrov Skandal s ''Dodikovom ikonom'' se nastavlja: Veleposlanik ju unio u zemlju, tvrde da je bezvrijedna Sergej Lavrov i Milorad Dodik Rusi vratili BiH pozlaćenu ikonu staru 300 godina koju im je poklonio Dodik: "Provest će se potrebne provjere"

Premijer Viktor Janukovič, proruski čelnik, ocijenio je u srijedu da je kompromis sa šefom države moguć prije nego što se sud izjasni o tom predmetu.

"Mogućnosti dijaloga i kompromisa još nisu iscrpljene. Moguće je pronaći kompromis prije odluke suda", rekao je on na Vijeću ministra, a prenosi internet stranica dnevnog čista Ukrajinska Pravda.

Zasjedanje suda koji već drugi dan proučava valjanost predsjedničke odluke kasnilo je jedan sat jer su tisuće prosvjednika i neki zastupnici blokirali ulaze u zgradu.

Zasjedanje je počelo tek nakon intervencije snaga reda koje su sucima, zastupnicima i novinarima oslobodile prilaze zgradi.

Pristaše poruske koalicije nosili su transparente na kojima je
pisalo "Juščenko poštuj Ustav", "Narod je za zakon, za parlament i za vladu", a pred Sudom su se okupili i pristaše prozapadne oporbe (predsjednička stranka Nova Ukrajina, Blok Julije Timošenko i pokret Narodna samoobrana).

Prema priopćenju stranke Nova Ukrajina, policija se fizički
obračunala sa zastupnicima te stranke, što policija emantira.

Janukovič je rekao da je u svakoj demokratskoj zemlji nedopustivo da zastupnici ometaju rad suda i sprečavaju suce da uđu u zgradu.