Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neočekivano oružje

Ukrajina pobjeđuje rusku obranu jeftinim dronovima od kartona: Mogli bi se pokazati smrtonosnima, a radari ih teško otkrivaju

PPDS dron
PPDS dron Foto: Sypaq
Bespilotne letjelice Ukrajini stižu zapakirane i pričvršćene običnim gumicama, lako ih je sastaviti, a mogu nositi 30 kilograma, što ih čini korisnima za prijenos lijekova ili streljiva.

Jeftina kartonska bespilotna letjelica koja stiže zapakirana i pričvršćena gumicama daje Ukrajini neočekivanu prednost na bojnom polju. Zove se Corvo Precision Payload Delivery System ili skraćeno PPDS, a proizvodi ga australska tvrtka SYPAQ.

U ukrajinskim je rukama od ožujka, kada je australska vlada objavila da će slati najmanje 100 mjesečno kao dio paketa pomoći od 20 milijuna dolara, izvijestio je The Australian, a prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Ilustracija sustav za uzbunjivanje Ovaj zvuk mogao bi vas uznemiriti, doznajemo o čemu se radi

Prema SYPAQ-u, dron stiže u paketu dugom oko dva i pol metra i nije puno kompliciraniji od IKEA proizvoda. No nije sve kako na prvu izgleda. Naime, kartonski okvir skriva vojni sustav navođenja. 

PPDS dron PPDS dron (Foto: Sypaq)

SYPAQ kaže da je brzo i lako sastaviti dron iz dijelova: lagane kartonske ploče, propelerske jedinice i sustav avioelektronike koji vojnici mogu programirati s ciljanom lokacijom.

Dron može nositi gotovo 30 kilograma, što ga čini korisnim za prijenos lijekova ili streljiva.

Pročitajte i ovo Vojni dron Napad za napadom Ukrajinski dronovi napadaju, na meti bio i grad u kojem se nalazi nuklearna elektrana poput one u Černobilu

Kako bi ga prilagodili za izviđanje, vojnici su jednostavno izrezali rupu u dronu kroz koju gleda kamera, rekao je voditelj SYPAQ-a Michael Partridge za informatičku novinsku kuću The Register.

Gotova konstrukcija ima raspon krila od gotovo dva metra, a toliko je lagana da se može lansirati katapultom ili jednostavno bacanjem poput divovskog papirnatog aviona, piše australski 7News.

PPDS dron PPDS dron (Foto: Sypaq)

Uz cijenu od oko 3500 eura po komadu, koliko je prijavljeno da koštaju, oni su zapravo jeftini prema vojnim standardima.

Ovisno o nosivosti, putuje brzinom od oko 60 kilometara na sat i ima domet do 120 kilometara. A kada stigne, vojnici mogu jednostavno preuzeti teret, odvojiti propeler i modul avionike i baciti okvir.

Iako je poznat kao "kartonski dron", postoje proturječne informacije o tome od čega se zapravo sastoji njegov glavni okvir.

Pročitajte i ovo Dejan Mihajlović U bivšoj vojarni Mještani se pobunili protiv izgradnje migrantskog centra: "U kasnim večernjim satima dolazili su u moju kuću, lupali na vrata"

Pročitajte i ovo Ministarstvo branitelja Nestali u Domovinskom ratu Ministarstvo branitelja odbacilo teze Vučićeva izaslanika: "Njegova su stajališta neprihvatljiva i upućuju na politikantske ciljeve"

Partridge je za The Register rekao da je napravljen od voštanog kartona - opis koji se ponavlja u gotovo svim medijskim izvješćima do sada. U nedavnoj objavi tvrtka je stidljivo rekla da je "poznat kao 'kartonski avion'".

No specifikacija proizvoda postavljena na internetskoj stranici tvrtke, vjerojatno krajem kolovoza, opisuje da je napravljen od lagane sklopive pjenaste ploče.

SYPAQ nije odmah odgovorio na Insiderov zahtjev za pojašnjenjem, poslan izvan radnog vremena.

Karton je "proziran za radar, pa ga je teže uočiti", rekao je Jamey Jacob, istraživač dronova sa Sveučilišta Oklahoma State, za Popular Mechanics.

"Radar će uhvatiti stvari kao što su električni motori, baterije i propeleri, ali ne i karton", rekao je Jacob.

Taj potencijalni kapacitet za dodatnu nevidljivost privukao je pozornost medija ovog tjedna kada je ukrajinski veleposlanik u Australiji ponovio tvrdnje istaknutog ruskog vojnog blogera da su korišteni za napad na ruski aerodrom.

Nekoliko detalja o napadu ostaje nepotvrđeno, uključujući i to jesu li Corvo PPDS-ovi uopće bili uključeni, ali aerodrom je bio nadomak drona iz Ukrajine.

Prema proruskom Telegram kanalu fighter_bomber, Ukrajina je koristila formaciju nalik na roj od nekoliko nenaoružanih Corvo PPDS-ova usred dronova napunjenih bombama, pomažući roju da izbjegne radar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene