Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spasitelji su nastavili s spašavanjem rudara koje smatraju nestalima nakon eksplozije metana u ukrajinskom rudniku ugljena u Donjecku. U tom je rudniku do sada pronađeno 88 tijela stradalih rudara.


Zabrinuti članovi obitelji rudara traže informacije o svojim najbližima 24 sata nakon eksplozije, koja je prema dosadašnjem broju žrtava, ocjenjuju službeni izvori, najteža takva nesreća u Ukrajini od odvajanja te države od bivšeg SSSR-a 1991. godine.

Vezani članci Rudari, ilustracija (Foto: Getty Images) Eksplozija u rudniku u Njemačkoj: Više od 30 rudara bilo zarobljeno na dubini od 700 metara Slika nije dostupna Ukrajina: 7 ozlijeđenih u eksploziji u rudniku

Trideset je rudara primljeno na liječenje u bolnicu. Jedan od njih u teškom je stanju, rekao je zamjenik ukrajinskog premijera Andrij Kljujev. U rudniku su se u trenutku eksplozije zatekla 456 rudara, na površinu ih je u kratkom vremenu uspjelo izaći 360, a spasitelji pokušavaju pronaći rudare koji se smatraju nestalima, boreći se s dimom i visokom temperaturom.

Nasreću, kako je rekao Kljujev, temperatura se u središtu eksplozije spustila na 51 do 52 stupnjeva Celzijusa, pa spasilačke ekipe uspijevaju obavljati svoj posao razmičući ruševine.

Mjesto nesreće obišao je i predsjednik države Viktor Juščenko koji je rekao kako je to što se dogodilo u Donjecku za svaku osudu - svih razina vlasti.

'To je poniženje za svakoga i Ukrajinci iz ove nesreće moraju izvući lekciju', rekao je Juščenko dodavši kako 'prioritet mora biti jamčenje sigurnosti na radnom mjestu'. Uprava rudnika Zasjadko, jednog od najprofitabilnijih u Ukrajini, uložila je u sigurnost radnika kako bi se smanjila opasnost od eksplozije metana, no predstojeća istraga pokazat će što je unatoč svemu uzrokovalo eksploziju.