Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoke borbe

Prigožin tvrdi da samo što nisu osvojili Bahmut, Ukrajinci poručju: "Žestoke borbe i dalje traju"

Bitka za Bahmut
Bitka za Bahmut Foto: Afp
Ukrajina je objavila da je odbila napade ruskih snaga koji pokušavaju ponovno zauzeti teritorij koji su izgubili oko razorenog istočnog grada Bahmuta, gdje Kijev tvrdi da je ruskoj strani nanio teške gubitke.

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne plaćeničke skupine Wagner koja je ključna u napadu na grad, na komunikacijskoj platformi Telegram je rekao da "teške, krvave bitke" i dalje traju te da su njegovi vojnici nadomak osvajanja samog Bahmuta.

Prigožin je ranije iznosio suviše optimistične vojne procjene, a Reuters nije mogao provjeriti točnost njegovih tvrdnji.

Ukrajinska minobacačka jedinica blizu grada je za Reuters rekla da je ovog tjedna napredovala, no da se suočava s teškom paljbom ruskih snaga, za koje joj se čini da imaju značajnu brojnost i zalihe streljiva.

"Paljba je ovog tjedna bila intenzivna. Naše snage su malo napredovale, zastale blizu kanala. Teško ih (Ruse) je potisnuti odavde", rekao je vojnik čiji je pozivni znak "Medvid".

Pripadnici jedinice su rekli da dnevno troše otprilike 100 komada minobacačkog streljiva gađajući ruske položaje. Ukrajina tvrdi da je njena vojska ovog tjedna malo napredovala na bokovima grada u industrijskoj pokrajini Donbas čak i kada je Wagner bio blizu osvajanja samog grada.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Sve je priznao Kakva izdaja, kako je šef Wagnera zabio Putinu nož u leđa: Mjesecima u kontaktu s Ukrajincima, pogledajte što im je nudio

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar je rekla da su ruske snage osvojile nešto teritorija unutar Bahmuta, no da nemaju kontrolu nad gradom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bitka za Bahmut Veliki uspjeh ofenzive: Ukrajinci tvrde da se Rusi povlače iz grada koji je postao "stroj za mljevenje mesa"

"Ekstremno žestoke borbe u bahmutskom području i dalje traju. Neprijatelj ne može pobijediti kvalitetom pa pokušava kvantitetom", kazala je na Telegramu. Rusija je povećala broj svojih vojnika i količinu streljiva, dodala je.

"Stopa napredovanja naših vojnika u predgrađima Bahmuta je danas nešto smanjena. Istovremeno, neprijatelj ne može vratiti izgubljene položaje - naši vojnici odbijaju sve neprijateljske napade u tom području", rekla je Maljar.

Moskva svoj napad na Bahmut smatra važnim dijelom kampanje zauzimanja ostatka Donbasa.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene