Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto zbog Krima

'Plaćeni provokatori organiziraju profesionalne provokacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinske vlasti optužuju Rusiju za izazivanje pucnjave u Harkivu na ukrajinskome istoku, u strahu da će Moskva iskoristiti nasilje protiv etničkih Rusa kako bi opravdala invaziju.

Vršitelj dužnosti ukrajinskoga predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u parlamentu da je nasilje na istoku zemlje djelo 'agenata Kremlja'.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

U pucnjavi u noći na subotu ubijena su dvojica mladića od 20 i 21 godinu, a policija je priopćila kako je uhićeno tridesetak osoba s obiju strana. Neredi su počeli kad su se proruski demonstranti potukli s ukrajinskim protivnicima u blizini sjedišta ukrajinskih nacionalističkih organizacija, a obje su grupe bile naoružane.

Ruski vojnici prošli su tjedan zauzeli ukrajinski poluotok Krim uz izgovor da ruska manjina u toj regiji strahuje od novih ukrajinskih vlasti u Kijevu. Službena Moskva objavila je kako je spremna zaštititi svoje sunarodnjake i drugdje u Ukrajini.

Dan nakon pucnjave u Donjecku, također gradu u kojem se uglavnom govori ruski, ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov i harkivski guverner Ihor Baluta optužili su ruske aktiviste da potiču nasilje i pozvali ljude da ne nasjedaju i ne uzvraćaju.

'Večerašnji incident bio je dobro planirana provokacija proruskih aktivista', rekao je Baluta o okršaju u Harkivu.

Spremni na najgore: Što bi za Tatare značilo odcjepljenje Krima?

Novi sukobi u Ukrajini: Dvije osobe poginule, najmanje 30 ozlijeđenih

Po njegovim riječima, do skupine koja je održavala proruske demonstracije u Harkivu došao je minibus, a ljudi iz njega namjerno su izazvali svađu i zatim se odvezli. Proruski aktivisti krenuli su za njima i pronašli vozilo parkirano pred zgradom u kojoj su uredi ukrajinskih nacionalističkih skupina pa je izbila tučnjava.

'Plaćeni provokatori iz susjedne zemlje organiziraju profesionalne provokacije', rekao je Avakov i optužio saveznike svrgnutoga predsjednika Viktora Janukoviča koji je uživao potporu Moskve, da financiraju nerede u istočnoj Ukrajini, uz pomoć 'ruskih ekstremističkih' snaga.

50.000 Rusa na moskovskim ulicama protiv okupacije Krima

Oko 50.000 Rusa prosvjedovalo je u subotu na poziv oporbenih grupa na moskovskom Puškinovom trgu u Moskvi protiv okupacije Krima i politike koju provodi Kremlj, dok su se istodobno na drugome kraju grada, na Crvenom trgu za politiku službene Moskve zalagale proruski orijentirane grupe.

'Za vašu i našu slobodu', moglo se pročitati na velikom transparentu što su ga istaknuli prosvjednici koji su se s Puškinova trga uputili prema aveniji Saharov. Novinar France pressea broj prosvjednika procijenio je na 50.000, a policija tvrdi da ih je 3.000.

'Ne dirajte Ukrajinu', i 'Ne ratu', moglo se vidjeti na drugim transparentima koje su nosili prosvjednici svih dobnih skupina ističući ruske i ukrajinske zastave.

'Mislim da je Krim ukrajinski, a unatoč tomu što ondje živi većinsko rusko stanovništvo svoje bi probleme trebali riješiti s vlastitom državom, jer Rusija s tim nema ništa', rekla je 71-godišnja prosvjednica dodavši kako smatra da je riječ o 'okupaciji, o ratu, što je neprihvatljivo za jednu civiliziranu državu'.

Istodobno se na poziv proruski orijentiranih grupa koje podupiru politiku Vladimira Putina, u blizini Trga revolucije i Kremlja, prema procjeni policije okupilo oko 15.000 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene