Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinski premijer Viktor Janukovič pozvao je na međunarodno posredovanje uz sudjelovanje austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera radi rješenja političke krize u Ukrajini.


"Odlučio sam pozvati strane posrednike, posebice austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera, kao i nadležne europske pravnike, rekao je Janukovič na konferenciji za novinare.

Vezani članci Slika nije dostupna Janukovič traži razgovore o izborima Slika nije dostupna Juščenko će razmotriti rokove održavanja izbora

Ta inicijativa je donešena tijekom telefonskog razgovora s kancelarom u četvrtak navečer, objasnio je Janukovič kako bi se izbjegla eskalacija spora i njegovo prerastanje u sukob i da bi se stanje vratilo u legalne okvire.

"Za sada nisam pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina. Čim se ta inicijativa pokrene, obratiti ćemo se predsjednicima susjednih država, među kojima su Rusija i Poljska", dodao je.

Krizu je u ponedjeljak pokrenula odluka prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka o raspuštanju parlamenta, čemu se protivi proruska većina premijera Janukoviča.

Premijer je opravdao potrebu međunarodnog posredovanja nakon interviewa kojeg je predsjednik Juščenko dao britanskom listu Guardian u kojem spominje opasnost oružanog sukoba u Ukrajini.

Pozivanje međunarodnih posrednika podsjeća na proceduru
upotrijebljenu tijekom Narančaste revolucije 2004. kada su Juščenkovi pobornici izašli na ulice osporiti pobjedu Janukoviča na izborima.