Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukrajina: Janukovič poziva na međunarodno posredovanje u krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski premijer Viktor Janukovič pozvao je na međunarodno posredovanje uz sudjelovanje austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera radi rješenja političke krize u Ukrajini.

"Odlučio sam pozvati strane posrednike, posebice austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera, kao i nadležne europske pravnike, rekao je Janukovič na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Slika nije dostupna Trg neovisnosti pun ljudi Stanovnici Krima traže odcjepljenje, Putin pozorno prati sve

Ta inicijativa je donešena tijekom telefonskog razgovora s kancelarom u četvrtak navečer, objasnio je Janukovič kako bi se izbjegla eskalacija spora i njegovo prerastanje u sukob i da bi se stanje vratilo u legalne okvire.

"Za sada nisam pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina. Čim se ta inicijativa pokrene, obratiti ćemo se predsjednicima susjednih država, među kojima su Rusija i Poljska", dodao je.

Krizu je u ponedjeljak pokrenula odluka prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka o raspuštanju parlamenta, čemu se protivi proruska većina premijera Janukoviča.

Premijer je opravdao potrebu međunarodnog posredovanja nakon interviewa kojeg je predsjednik Juščenko dao britanskom listu Guardian u kojem spominje opasnost oružanog sukoba u Ukrajini.

Pozivanje međunarodnih posrednika podsjeća na proceduru
upotrijebljenu tijekom Narančaste revolucije 2004. kada su Juščenkovi pobornici izašli na ulice osporiti pobjedu Janukoviča na izborima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene