Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Talijanska policija još uvijek istražuje detalje velike pljačke koja se dogodila u Monzi pokraj Milana, u travnju prošle godine. Nestale su slike "Svete obitelji", ulje na platnu flamanskog slikara Petera Paula Rubensa i "Djevojke na travnjaku", slika Pierre Augustea Renoira. Slike su procijenjene na oko 26 milijuna eura.


Talijanska policija uhitila je pet osoba, među njima i jednog Hrvata. Riječ je o Nenadu Jovanoviću (44), koji prebavilište ima u Trezzanu, javlja Corriere della Sera. Jovanović je imao izraelsku putovnicu, a predstavljao se kao Samuel Abraham Lewy Graham, rabin i izraelski diplomat. Za njega sumnjaju da je bio mozak cijele operacije.

Vezani članci Ukradeni respiratori U Zagrebu pao koronaprofiter: Iz Švedske nabavio 24 ukradena respiratora pa ih htio preprodati. Policija mu ih pronašla u kafiću Ukradenim automobilom sletjeli u Dravu Četvorica ukrala automobil, bježala od policije pa sletjela autom u Dravu: Dvojica su maloljetnici, a za jednim je čak raspisana i potraga

Osim njega privedeni su i braća Rocco (52) i Francesco C. (49), rodom iz Kalabrije, a sud je naredio kućni pritvor i za G.G. (62) i C.G. (32), oca i sin. Još uvijek nije otkiveno tko točno stoji iza pljačke, jer je policiji teško povjerovati da je Nenad Jovanović mogao sam organizirati ovu cijelu pljačku. Netko mu je morao pružiti pomoć, uvjereni su.

Istražitelji su pratili čovjeka koji posjeduje dvije galerije, jednu na Sardiniji i drugu u Londonu, a nudio je na prodaju Renoira kolege iz Pijemonta. Tu se pojavljuje i rabin koji je bio zainteresiran za kupnju "dijamanata i slika".

Nakon telefonskog poziva, u kojem je potvrđeno zanimanje, uslijedio je prvi sastanak u Sporting Clubu Milana 2, kako bi dogovorili detalji ugovora. Dogovorena prodajna cijena bila je 26 milijuna eura, a sam rabin morao je utvrditi mjesto za sklapanje ugovora. Odabrao je sjedište počasnog albanskog konzulata u Brianzi.

Prodavač je predstavio dvije slike, zatvorene u drvene kutije, a kupci su bili "rabin Jovanović i još jedna osoba" objašnjava talijanska policija. Prodavača su uvjerili da se žele uvjeriti u autentičnost djela, da bi mu potom uzeli slike i, prema navodima "rabin se tada pretvorio u pravog akcijskog junaka kakvog se ne bi postidio ni James Bond". 

Daljinskim upravljačem otvara vrata rezidencije i bježi prema kamionu gdje su ga čekali pomagači. Uskače u vozilo i pred zaprepaštenim prodavačima nestaje u daljinu. Pokušali su ga uhvatit no bezuspješno. 

Nenad Jovanović i pomogači na kraju su uhićeni, ali policija još nije uspjela pronaći vrijedne umjetnine.