Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haićanska policija uhitila je 10 američkih državljana koji su pokušali izvesti 33 djece iz zemlje pogođene potresom bez odgovarajućih dokumenata o posvajanju ili dokaza da su siročad, objavile su vlasti.


Pet muškaraca i pet žena nalazi se u pritvoru u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu. Postoji strah da bi trgovci ljudima mogli iskoristiti kaos i nered u zemlji nakon potresa 12. siječnja za ilegalna posvajanja. Jedna od osumnjičenih osoba, koja tvrdi da je voditeljica dobrotvorne organizacije New Life Childrens Refuge, izjavila je da nisu učinili ništa loše.

Vezani članci Drugi dan nakon razornog potresa na Haitiju još se traže preživjeli - 1 Broj mrtvih nakon strašnog potresa na Haitiju neprestano raste, nade za život ispod ruševina su sve manje Haiti je u subotu pogodio potres jačine 7,2 po Richteru - 2 Kaos nakon potresa: Broj poginulih i dalje raste, do temelja uništeno gotovo tisuću domova u kojima traže preživjele

>> Haićanska djeca na meti kriminalaca

Osumnjičeni su uhićeni na graničnom prijelazu Malpasse, glavnom haićanskom graničnom prijelazu s Dominikanskom Republikom, nakon rutinske policijske kontrole vozila. Vlasti su priopćile da Amerikanci nisu imali dokumente koji dokazuju da je proveden postupak posvajanja 33 djece starosti od dva mjeseca do 12 godina niti papire koji dokazuju da su djeca nakon potresa ostala siročad.

‘Imali smo kod sebe 33 djece u dobi od dva mjeseca do 12 godina. Neko su vrijeme proveli s nama i cijeli je tim njima oduševljen. To su divna djeca koja su izgubila domove i obitelji’, rekla je Laura Silsby, voditeljica uhićene grupe. ‘Ljudi su nam rekli, uključujući i predstavnike vlasti, da ćemo moći prevesti djecu. Očito smo učinili pogrešku, jer nismo znali da nam trebaju još dodatni dokumenti’, dodala je Silsby. Djecu su pronašli, kako kažu, kod poznatog pastora Jean Sanbila. Željeli su djecu odvesti u hotel u Dominikanskoj Republici, gdje su planirali osnovati sirotište. Kažu da su mislili da imaju ispravne dokumente. (I.D. / Hina)