Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

BROJNA PITANJA Kako je najtraženiji čovjek u Europi uspješno bježao četiri mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Salah Abdeslam trebao se raznijeti u Parizu, ali od tog plana je odustao. Uslijedila su 4 mjeseca bijega.

Dan nakon uhićenja Salaha Abdeslama u Bruxellesu, Interpol je u subotu savjetovao 190 zemalja članica povećani oprez na granicama i ocijenio da bi suučesnici ključnog osumnjičenika za napade u Parizu mogli pokušati pobjeći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

"Interpol savjetuje povećani oprez na graničnim kontrolama jer bi uhićenje Salaha Abdeslama moglo potaknuti nekog suučesnika da pokuša pobjeći u Europu ili drugdje", prema priopćenju međunarodne policijske organizacije, sa sjedištem u Lyonu.

Salah Abdeslam (26), ključni osumnjičenik za atentate 13. studenoga u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, uhićen je u petak u Molenbeeku u Belgiji, ali drugi osumnjičenici i dalje izmiču policiji. "Bitno je da zemlje nastave surađivati i provode precizne kontrole", inzistira Interpol.

Interpol je pozvao svoje članice da koriste baze podataka ukradenih i izgubljenih dokumenata SLTD (Stolen and Lost Travel Documents) koji sadrže podatke o 250.000 iračkih i sirijskih izgubljenih ili ukradenih putovnica.

U toj bazi podataka je i sirijska putovnica pronađena blizu nogometnog stadiona Stade de France nakon atentata 13. studenoga, a bila je registrirana u travnju 2014., podsjeća Interpol.

'Imamo ga'

Nakon jučerašnjeg uhićenja Salaha Abdeslama nametnulo se pitanje kako je najtraženiji čovjek u Europi uspijevao izbjeći policiju, navodno se skrivajući u istoj četvrti Bruxellesa čak četiri mjeseca.

'Imamo ga', rekao je belgijski ministar Theo Francken objavljujući vijest o uhićenju. A uhićenju je prethodio niz neuspjeha, ili propuštenih prilika.

Čovjek koji je odigrao bitnu ulogu u pariškim napadima bio je na slobodi 4 mjeseca. Točnije, 26-godišnjak je bio na slobodi 126 dana, a u petak je konačno odveden u pritvor. Njegov bijeg za vrijeme kojeg ga je pratila velika količina sreće počeo je 13. studenog prošle godine, u prvim satima nakon pariškog napada. Pretpostavlja se da se Abdeslam tada trebao raznijeti, ali umjesto toga bacio je pojas s eksplozivom i vratio se u Bruxselles.

Francuske vlasti potvrdile su da je policija 14. studenog zaustavila automobil u kojem je on bio putnik, ali dopustila mu je da nastavi s putovanjem jer službenici nisu znali da se radi o traženom čovjeku. Obavješteni su da je Abdeslam bjegunac kojeg traže 15 minuta nakon što je prošao kontrolnu točku.

Bio je to jedan od njegovoh sretnih bijegova. Kući u Bruxselles vozio ga je prijatelj Mohammed Amri.

Policija je sumnjala da je Amri suučesnik, ali on je kasnije negirao da je imao bilo kakvih saznanja o napadu te da je Abdeslama povezao nakon što ga je ovaj nazvao i rekao mu da mu se auto pokvario.

Amrijev odvjetnik, Xavier Carette, rekla je kako se njegov klijent prisjetio da ih je tijekom putovanja od 300 kilometara francuska policija zaustavila tri puta, ali je objasnio da to kod njega nije izazvalo nikakve sumnje jer su takve sigurnosne provjere uobičajene za Arape.

Kada se Abdeslam vratio doma u bruxellesku četvrt Molenbeek, područje koje su vlasti identificirale kao leglo džhadističkih aktivnosti, detektivi su ga pratili do stana u kojem su vjerovali da se skriva. Ipak, zabranjena im je noćna racija iako se radilo o čovjeku koji je bio umiješan u zločin u kojem je poginulo 130 ljudi. Naime, prema belgijskom zakonu policija ne ulazi u domove ljudi između 21 sat i 5 sati - to može napraviti samo ako je kazneno djelo u tijeku ili je objekt u plamenu.

Kada je policija ušla u stan u dopuštenom vremenu, neposredno nakon 5 sati ujutro 16. studenog, Abdeslama naravno nije bilo. Pobjegao je, ali pronađeni su dokazi da je tijekom noći bio u tom stanu. Bijeg je očito potpomognut propustom službenika koji nisu opkolili susjedstvo.

Njegov život umjetnika za bijeg nastavio se sve do ovog tjedna, piše Telegraph.

Abdeslam odveden iz bolnice, otkriveni novi detalji o akciji

Francuz Salah Abdeslam, glavnoosumnjičeni za prošlogodišnji teroristički napad na Pariz koji je uhićen u petak navečer u Bruxellesu, odveden je u subotu ujutro iz bolnice gdje je prenoćio zbog lakše ozljede zadobivene u pucnjavi s policijom, objavio je gradonačelnik Bruxellesa Yvan Mayeur koji je zahvalio snagama sigurnosti na uspješnoj policijskoj akciji.

Policijska akcija izvedena je u petak ranije nego što je bilo planirano zbog toga što su u medije iscurile informacije da je policija na tragu Abdeslamu odnosno da su otkriveni njegovi otisci prstiju u stanu u Bruxellesu u kojem je tri dana ranije izvedena racija. Unutar tri sata policija je okružila sumnjivu lokaciju u bruxelleskoj četvrti Molenbeeku i nakon nekoliko minuta dva bjegunca uhićena su.

U petak je, prema lokalnim medijima, policija presrela telefonski razgovor koji je potrdio da je Abdeslam u ulici Quatre-Vents u Molenbeeku.

Belgijska policija uhitila je ukupno pet osoba u akcijama u Molenbeeku u Bruxellesu među kojima i tročlanu obitelj, muškarca i dvije žene, koji su ga skrivali.

Abdeslam je tijekom akcije uhićenja lakše ranjen u nogu. Osim njega lakše je ozlijeđen još jedan muškarac kojeg je također u subotu odvela policija iz bolnice. Prema policiji radi se o osobi koja je koristila lažno ime Amine Choukri.

Službe sigurnosti očekuju da će od Abdeslama dobiti informacije o planovima Islamske države te o njezinoj strukturi, njegove kontakte u Europi i Siriji i podatke o mreži potpore te o financiranju njihovih aktivnosti, piše britanska agencija Reuters.

Istražitelji žele otkriti i kako ga je mreža, koja je djelovala pod zavjetom šutnje, skrivala nekoliko mjeseci. Abdeslam je uhićen u gradskoj četvrti svega nekoliko stotina metara od doma njegovih roditelja.

Četveromjesečna potraga za glavnim bjeguncem intenzivirala se kada je u utorak pretražen stan u bruxelleskom predgrađu Forest u kojem su pronađeni otisci i DNK Abdeslama. U raciji je poginuo jedan muškarac a iz stana su pobjegla dvojica mušakraca za koje policije vjeruje da su bili Abdeslam i Choukri.

U terorističkom napadu na Pariz 13. studenoga prošle godine poginulo je 130 osoba. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene