Hrvatska je policija, u suradnji s talijanskom policijom, uhitila četvoricu hrvatskih državljana osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti koji je ukraden u siječnju ove godine, iz Duždeve palače.

Galerija


Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina vrijedne više od 2 milijuna dolara

Vezani članci Medallion Iva Viljevac (Foto: Karmen Poznić) Slojevitost obilježava novu kolekciju vrhunskog nakita dizajnerice Ive Viljevac Policija, Njemačka, Ilustracija (Foto: Christof STACHE / AFP) Koji promašaj! Njemački strojovođa ukrao kovčege s novcem točno pred "okom" nadzorne kamere

Osumnjičeno je četvero hrvatskih državljana, u dobi od 60, 43 i 48 godina. Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, na izložbi pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". 

Protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

Jedan od uhićenih se dovodi u vezu s nekoliko krađa dragulja u različitim državama Europe. Navodno je djelovao pod lažnim identitetima u sklopu kriminalne organizacije PINK PANTHER te je za njime raspisano više međunarodnih potraga. 

Jedna od tjeralica ga tereti za krađu nakita u vrijednosti od osam milijuna švicarskih franaka u ožujku 2011. godine u Švicarskoj. I ta je krađa počinje za vrijeme izložbe.

U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također temeljem europskog uhidbenog naloga.

Kriminalističko istraživanje se je u tijeku, javljaju iz MUP-a.